Arı Sütünün 12 Potansiyel Sağlık Faydası
Arı sütü, bal arıları tarafından kraliçe arıları ve yavrularını beslemek için üretilen jelatinimsi bir maddedir.
Çeşitli fiziksel rahatsızlıkları ve kronik hastalıkları tedavi etmek için sıklıkla bir diyet takviyesi olarak satılmaktadır.
Geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmasına rağmen, Batı tıbbındaki uygulamaları tartışmalıdır.
İşte arı sütünün 12 potansiyel faydası.
1. Çeşitli Besinler İçerir
Arı sütü su, karbonhidrat, protein ve yağdan oluşur (1).
Arı sütünün kimyasal yapısı tam olarak bilinmemekle birlikte sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin benzersiz proteinleri ve yağ asitlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir (1,2).
Bunlar, topluca ana arı sütü proteinleri (MRJP'ler) olarak bilinen dokuz glikoprotein ve iki yağ asidi, trans-10-Hidroksi-2-dekenoik asit ve 10-Hidroksidekanoik asit içerir (2).
Arı sütü ayrıca birkaç B vitamini ve eser mineral içerir.
Bununla birlikte, besin bileşimi, arı sütü kaynakları arasında önemli ölçüde farklılık gösterir (1).
Arı sütünde tipik olarak bulunan vitaminlerden bazıları şunlardır:
-
Tiamin (B1)
-
Riboflavin (B2)
-
Pantotenik asit (B5)
-
Piridoksin (B6)
-
Niasin (B3)
-
Folik asit (B9)
-
İnositol (B8)
-
Biyotin (B7)
Bu besinler, arı sütünün potansiyel sağlık yararlarından bazılarını sağlayabilir, ancak bu benzersiz madde hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET Arı sütü su, karbonhidrat, protein, yağ, B vitaminleri ve eser mineraller içerir. Eşsiz proteinleri ve yağ asitleri, potansiyel sağlık yararlarının nedeni olabilir.
2. Antioksidan ve Antiinflamatuar Etki Sağlayabilir
Arı sütünün inflamasyonu ve oksidatif stresi azalttığı yaygın olarak iddia edilmektedir.
Çoklu test tüpü ve hayvan çalışmalarında, arı sütünde bulunan spesifik amino asitler, yağ asitleri ve fenolik bileşiklerin güçlü antioksidan etkileri olduğu görülmektedir (3).
Ek olarak, birkaç test tüpü çalışması, arı sütü ile tedavi edilen bağışıklık hücrelerinden salınan proinflamatuar kimyasalların seviyelerinin azaldığını göstermektedir (4,5,6).
Bu sonuçlar umut verici olsa da insan çalışmaları eksiktir. Enflamasyonun arı sütü ile tedavisine ilişkin herhangi bir kesin sonuca varmak için daha fazla veriye ihtiyaç vardır.
ÖZET Bazı hayvan ve test tüpü çalışmaları, arı sütünün antioksidan ve antienflamatuar etkileri olabileceğini göstermektedir. Ancak, kapsamlı bir araştırma mevcut değildir.
3. Kolesterol Düzeylerini Etkileyerek Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Hem hayvan hem de insan çalışmaları, arı sütünün kolesterol seviyelerini olumlu yönde etkileyebileceğini ve böylece kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Kesin mekanizma belirsizliğini koruyor olsa da arı sütündeki spesifik proteinler kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir (7).
12 haftalık bir çalışma, arı sütü ile takviye edilen tavşanların toplam ve "kötü” LDL kolesterol seviyelerini sırasıyla %28 ve %23 oranında önemli ölçüde azalttığını buldu (8).
Benzer şekilde, bir aylık insan çalışması, günde yaklaşık 3 gram arı sütü alan kişilerde toplam ve "kötü" LDL kolesterol düzeylerinde %11 ve %4'lük bir azalma gördü (9).
Tersine, başka bir küçük insan çalışması, arı sütü ile tedavi edilen katılımcılar ile plasebo alanlar arasında kolesterol seviyelerinde önemli bir fark olmadığını belirledi (10).
Bu çalışmalar umut verici olsa da arı sütünün kalp sağlığı üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
ÖZET Bazı hayvan ve insan araştırmaları, arı sütü takviyeleri ile kolesterol seviyelerinin düştüğünü göstermiştir. Bununla birlikte, bu sonuçları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
4. Yara İyileşmesine ve Cilt Onarımına Yardımcı Olabilir
Arı sütü- hem oral hem de topikal olarak kullanılır- yara iyileşmesini ve diğer inflamatuar cilt koşullarını destekleyebilir.
Yaraları temiz ve enfeksiyondan uzak tutabilen antibakteriyel etkiye sahip olduğu bilinmektedir (11).
Bir hayvan çalışması, arı sütü özü verilen sıçanlarda kolajen üretiminde bir artış olduğunu ortaya koydu. Kollajen, cilt onarımı için hayati önem taşıyan yapısal bir proteindir (12).
Bir test tüpü çalışması, arı sütü ile tedavi edilen insan hücrelerinde doku onarım kapasitesinin önemli ölçüde arttığını gösterdi (13).
Tersine, daha yakın tarihli bir insan çalışması, bir kontrol grubu ile diyabetik ayak ülserlerini topikal olarak arı sütü ile tedavi eden katılımcılar arasında yara iyileşmesinde herhangi bir fark görmedi (14).
Sonuç olarak, arı sütünün yara iyileşmesi ve doku onarımı üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET Bazı araştırmalar, arı sütünün doku onarımında yer alan proteinlerin üretimini artırabileceğini göstermektedir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
5. Spesifik Proteinler Kan Basıncını Düşürebilir
Arı sütü, kan basıncını düşürerek kalbinizi ve dolaşım sisteminizi koruyabilir.
Birkaç test tüpü çalışması, arı sütündeki spesifik proteinlerin damarlarınızdaki ve atardamarlarınızdaki düz kas hücrelerini gevşeterek kan basıncını düşürdüğünü göstermektedir (15).
Yakın tarihli bir hayvan çalışması, arı sütünü diğer arı türevli maddelerle birleştiren bir takviyeyi inceledi ve kan basıncında önemli bir azalma buldu. Bununla birlikte, arı sütünün bu ekte oynadığı kesin rol belirsizdir (16).
Arı sütünün kan basıncıyla ilişkisini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
ÖZET Erken araştırmalar, arı sütündeki spesifik proteinlerin kan basıncını düşürebileceğini gösterse de daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
6. Oksidatif Stresi ve Enflamasyonu Azaltarak Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcıdır
Arı sütü ayrıca oksidatif stresi ve iltihabı azaltarak kan şekeri kontrolünü ve insülin duyarlılığını iyileştirebilir.
Çoklu hayvan çalışmaları, arı sütü ile tedavi edilen obez, diyabetik sıçanlarda insülin duyarlılığının arttığını ve pankreas, karaciğer ve üreme dokusu üzerinde belirgin bir koruyucu etki göstermiştir (17,18,19).
Altı aylık küçük bir insan çalışması, günlük olarak arı sütü ile takviye edilen sağlıklı insanlarda açlık kan şekerinde %20 azalma olduğunu göstermiştir (10)
Ancak bu konudaki araştırmalar sınırlıdır.
ÖZET Birden fazla hayvan çalışması, arı sütünün insülin duyarlılığını artırabileceğini ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, insan temelli araştırmalar sınırlıdır.
7. Antioksidan Özellikler Sağlıklı Beyin Fonksiyonunu Destekleyebilir
Arı sütü beyin fonksiyonunu artırabilir.
Bir çalışma, arı sütü ile tedavi edilen stres kaynaklı farelerin, kontrol grubuna göre daha düşük stres hormonları seviyelerine ve daha sağlam bir merkezi sinir sistemine sahip olduğunu ortaya koydu (20).
Ayrı bir çalışma, arı sütü verilen postmenopozal sıçanlarda hafızanın iyileşmesi ve depresyon semptomlarının azalması ile sonuçlandı (20).
Başka bir hayvan çalışması, arı sütü ile tedavi edilen sıçanların, beyinde Alzheimer hastalığı ile ilişkili belirli kimyasal birikintileri daha iyi çıkarabildiğini gösterdi (8).
Bu çalışmaların çoğu, beyin ve sinir dokusu üzerindeki koruyucu etkisini arı sütünün antioksidan kapasitesine bağlamaktadır.
Bu veriler cesaret verici olsa da insan araştırmalarına ihtiyaç var.
ÖZET Çok sayıda hayvan çalışması, insan araştırmaları eksik olsa da arı sütünün beyin işlevine fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
8. Gözyaşı Salgısını Artırabilir ve Kronik Kuru Gözleri Tedavi Edebilir
Arı sütü ağızdan alındığında kuru gözleri tedavi edebilir.
Bir hayvan ve bir küçük insan çalışması, ağızdan arı sütü ile tedavi edilenlerde kronik kuru gözlerde iyileşme olduğunu gösterdi. Sonuçlar, bu arı kaynaklı maddenin, gözlerinizdeki gözyaşı bezlerinden gözyaşı salgısını artırabileceğini gösteriyor (21,22).
İnsan çalışmasından hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Bu nedenle, arı sütü kronik kuru gözler için düşük riskli bir çözüm olarak hizmet edebilir.
Bu çok küçük veri örneğinin arı sütünün çoğu insanın kuru gözlerini tedavi edebildiğini göstermediğini unutmayın. Sonuçta, daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
ÖZET Az miktarda veri, arı sütünün kronik kuru gözleri olan kişilerde gözyaşı salgısını artırabileceğini göstermektedir. Ancak, daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
9. Çeşitli Yollarla Yaşlanma Karşıtı Etkiler Sağlayabilir
Arı sütü, yaşlanma sürecini çeşitli şekillerde yavaşlatabilir.
Birkaç çalışma, oral olarak arı sütü ile tedavi edilen sıçanlarda yaşam süresinin arttığını ve bilişsel performansın arttığını göstermektedir (23).
Arı sütü bazen sağlıklı, daha genç görünen cildin bakımını desteklemek için topikal cilt bakım ürünlerine dahil edilir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, arı sütünün artan kolajen üretimini ve UV radyasyonuna maruz kalma ile ilişkili cilt hasarına karşı korumayı destekleyebileceğini göstermektedir (12,24).
Oral veya topikal arı sütü kullanımının yaşlanmayı geciktirici faydaları üzerine insan araştırmaları yetersiz olduğundan daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET Arı sütü, yaşlanmanın bazı yaygın semptomlarını azaltabilir, ancak araştırma eksiktir.
10. Sağlıklı Bir Bağışıklık Sistemini Destekleyebilir
Arı sütü vücudunuzun yabancı bakteri ve virüslere karşı doğal bağışıklık tepkisini artırabilir (25).
Arı sütündeki MRJP'lerin ve yağ asitlerinin, enfeksiyon insidansını azaltabilen ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyebilen antibakteriyel aktiviteyi desteklediği bilinmektedir (11).
Bununla birlikte, uygulanabilir verilerin çoğu, hayvan ve test tüpü araştırmalarıyla sınırlıdır. Bu nedenle, bu etkileri doğrulamak için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
ÖZET Bazı hayvan ve tüp araştırmaları, arı sütünün antimikrobiyal etkilerini destekler ve bu maddenin bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceğini gösterir. Bununla birlikte, insan çalışmaları eksiktir.
DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website yada makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©
KAYNAKLAR :
1-http://www.fao.org/3/w0076e/w0076e16.htm
2-Cornara, Laura et al. "Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products.” Frontiers in pharmacology vol. 8 412. 28 Jun. 2017, doi:10.3389/fphar.2017.00412
3-Kocot, Joanna et al. "Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application.” Oxidative medicine and cellular longevity vol. 2018 7074209. 2 May. 2018, doi:10.1155/2018/7074209
4-Chen, Yi-Fan et al. "In Vitro