Beyaz Çay Nedir ? Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir ?
Beyaz Çay Nedir ? Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir ?
Beyaz çay, Camellia sinensis bitkisinden yapılır.
Yaprakları ve tomurcukları, tam açılmadan hemen önce, ince beyaz tüylerle kaplandığında toplanır. Beyaz çay adını buradan alır.
Yeşil çay ve siyah çay da Camellia sinensis bitkisinden yapılır. Bununla birlikte, farklı işleme yöntemleri onlara eşsiz tat ve aromalarını verir.
Beyaz çay, üç çayın en az işlenenidir. Bu nedenle yüksek miktarda antioksidan tutar.
Çalışmaların beyaz çayı birçok sağlık yararı ile ilişkilendirmesinin bir nedeninin bu olduğu düşünülmektedir. Örneğin, kalp hastalığı riskini azaltmaya, cilt yaşlanmasıyla mücadele etmeye ve hatta kilo vermeye yardımcı olabilir.
1. Antioksidanlar Açısından Zengindir
Beyaz çay, kateşinler adı verilen bir tür polifenolle yüklüdür.
Polifenoller, vücutta antioksidan görevi gören bitki bazlı moleküllerdir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikaller olarak adlandırılan bileşiklerin zararlarından korur.
Çok fazla serbest radikal hasarının vücut üzerinde zararlı etkileri olabilir. Yaşlanma, kronik iltihaplanma, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve çeşitli zararlı hastalıklarla bağlantılıdır.
Neyse ki beyaz çay, serbest radikallerle savaşmak için en iyi çay türlerinden biri gibi görünüyor. Aslında, araştırmalar beyaz çayın sağlık yararları ile bilinen yeşil çaya benzer antioksidan faydaları olduğunu öne sürüyor.
Bir test tüpü çalışması, beyaz çay ekstraktının hayvan sinir hücrelerini hidrojen peroksit adı verilen serbest radikalden gelen hasara karşı korumaya yardımcı olabileceğini buldu.
Başka bir test tüpü çalışması, beyaz çay tozunun insan cilt hücrelerinde serbest radikallerden kaynaklanan iltihabı azaltmada çok etkili olduğunu buldu.
Test tüpü çalışmaları umut verici olsa da, beyaz çay ve antioksidan faydaları hakkında daha fazla insan temelli araştırmaya ihtiyaç var.
ÖZET
Beyaz çay, antioksidan faydaları olan polifenollerle doludur. Vücudu serbest radikallerin zararlarına karşı koruyarak kronik inflamasyonu azaltmaya yardımcı olurlar.
2. Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir
Kalp hastalığı, Dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.
Çeşitli faktörlerle ilişkilendirilen kronik inflamasyonla güçlü bir şekilde bağlantılıdır. Bunlara diyet, egzersiz ve sigara içme gibi yaşam tarzı alışkanlıkları dahildir.
Beyaz çayda bulunanlar gibi polifenoller, kalp hastalığı riskini çeşitli şekillerde azaltmaya yardımcı olabilir.
Birincisi, birkaç çalışma polifenollerin kan damarlarını gevşetmeye ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Diğer çalışmalar, polifenollerin "kötü" LDL kolesterolün oksitlenmesini önleyebileceğini bulmuştur ki bu da kalp hastalığı için başka bir risk faktörüdür.
Beş çalışmanın analizinde bilim adamları, günde üç fincan veya daha fazla çay içen kişilerin kalp hastalığı riskinin %21 daha düşük olduğunu keşfettiler.
Bu sonuçlar beyaz çayın kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürse de, sağlıklı bir kalp için başka yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da önemlidir. Bunlara daha fazla meyve ve sebze yemek, düzenli egzersiz yapmak ve bol bol dinlenmek dahildir.
ÖZET
Beyaz çayda bulunanlar gibi polifenoller kan damarlarını gevşetmeye, bağışıklığı artırmaya ve kötü kolesterolün oksitlenmesini önlemeye yardımcı olabilir. Bu faktörler kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
3. Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir
Kilo vermek için çay denilince akla gelen ilk çay genellikle yeşil çaydır.
Ancak konu yağ yakmak olduğunda beyaz çay da aynı derecede etkili olabilir.
Her iki çay da benzer seviyelerde kafein ve yeşil çayda yağ yakmayla bağlantılı bir bileşik olan epigallocatechin gallate (EGCG) gibi kateşinler içerir. Birlikte, bu bileşiklerin sinerjik bir etkisi var gibi görünüyor.
Örneğin, bir test tüpü çalışması, beyaz çay ekstraktının yağ yıkımını uyarabildiğini ve yeni yağ hücrelerinin oluşmasını engellediğini buldu. Bu büyük ölçüde EGCG'den kaynaklanıyordu.
Çalışmaların gözden geçirilmesi ayrıca beyaz çayın metabolizmanızı ekstra %4–5 oranında artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu, günde fazladan 70-100 kalori yakmaya eşit olabilir.
Belki de beyaz çay çok popüler olmadığı için beyaz çay içmenin ve uzun süreli kilo vermenin etkileri üzerine bir araştırma yok. Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET
Beyaz çay, EGCG gibi iyi bir kafein ve kateşin kaynağıdır. Bu iki bileşik, vücudun yağ yakmasına ve metabolizmayı hızlandırmasına yardımcı olan sinerjik bir etkiye sahip olabilir.
4. Dişlerinizi Bakterilerden Korumaya Yardımcı Olur
Beyaz çay harika bir florür, kateşin ve tanen kaynağıdır.
Bu molekül kombinasyonu, bakteri ve şekerle savaşarak dişleri güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Florür, diş yüzeyini şekerle birlikte bakterilerin asit saldırılarına karşı daha dirençli hale getirerek diş boşluklarını önlemeye yardımcı olabilir.
Kateşinler, beyaz çayda bol miktarda bulunan bitki antioksidanlarıdır. Plak bakterilerinin büyümesini engelledikleri gösterilmiştir.
Tanenler, beyaz çaydaki başka bir polifenol türüdür. Araştırmalar, tanenler ve florür kombinasyonunun plaklara neden olan bakterilerin büyümesini de engelleyebileceğini gösteriyor.
ÖZET
Beyaz çay harika bir florür, kateşin ve tanen kaynağıdır. Birkaç çalışma, bu bileşiklerin dişlerde plağa neden olan bakterilerle savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
5. Kanserle Savaşabilecek Bileşiklere Sahiptir
Kanser, Amerika Birleşik Devletleri'nde ikinci en yaygın ölüm nedenidir.
Birkaç test tüpü çalışması, beyaz çayın antikanser etkileri olabileceğini bulmuştur.
Bir test tüpü çalışmasında, beyaz çay özütü, çeşitli akciğer kanseri türlerinde hücre ölümünü tetikledi.
Beyaz çayın kolon kanseri hücreleri üzerindeki etkilerine iki test tüpü çalışması daha baktı.
Çalışmalar, beyaz çay özünün kolon kanseri hücrelerinin büyümesini baskıladığını ve yayılmasını engellediğini keşfetti. Beyaz çay özündeki antioksidanlar ayrıca normal hücreleri zararlı moleküllerin verdiği zarardan korumuştur.
Ancak, bu test tüpü çalışmalarında büyük miktarlarda beyaz çay kullanıldığını belirtmekte fayda var. Beyaz çay içmenin kanser üzerindeki etkilerini anlamak için insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
ÖZET
Test tüpü çalışmaları, beyaz çay ekstraktının çeşitli kanser hücrelerini baskıladığını ve yayılmalarını engellediğini bulmuştur. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
6. İnsülin Direnci Riskini Düşürebilir
İnsülin inanılmaz derecede önemli bir hormondur. Besinlerin kan dolaşımından daha sonra kullanılmak veya saklanmak üzere hücrelere taşınmasına yardımcı olur.
Bununla birlikte, yüksek şeker tüketimi de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak, bazı insanlar insüline yanıt vermeyi bırakır. Buna insülin direnci denir.
Ne yazık ki, insülin direnci çok yaygındır ve tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve metabolik sendrom gibi birçok kronik sağlık durumuyla bağlantılıdır.
İlginç bir şekilde, araştırmalar beyaz çaydakiler gibi polifenollerin insülin direnci riskinizi azaltabileceğini bulmuştur.
Hayvan çalışmaları, beyaz çayda bulunan EGCG ve diğer polifenollerin insülinin etkilerini artırabileceğini ve yüksek kan şekeri düzeylerini önleyebileceğini bulmuştur.
1.100'den fazla kişiyle yapılan 17 çalışmanın analizinde bilim adamları, çayların içindeki polifenoller gibi moleküllerin kan şekerini ve insülin seviyelerini önemli ölçüde azalttığını buldular.
Araştırma umut verici görünse de, özellikle beyaz çay üzerinde daha fazla insan temelli çalışma, bunun insülin direnci riskini azaltıp azaltamayacağını netleştirmeye yardımcı olacaktır.
ÖZET
İnsülin direnci, birçok kronik hastalıkla bağlantılı zararlı bir durumdur. Çalışmalar, beyaz çayda bulunanlar gibi polifenollerin insülin direnci riskini azaltabileceğini ve kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermiştir.
7. Beyaz Çaydaki Bileşikler Osteoporoza Karşı Koruyucu Olabilir
Osteoporoz, kemiklerin içi boş ve gözenekli hale geldiği bir sağlık durumudur.
50 yaşın üzerindeki 44 milyon kadar Amerikalıyı etkiler ve kırıklara ve daha düşük yaşam kalitesine yol açabilir.
Çalışmalar, serbest radikallerin ve kronik inflamasyonun osteoporozu hızlandırabileceğini göstermiştir. Bu iki faktör, kemik büyümesine yardımcı olan hücreleri baskılayabilir ve kemikleri parçalayan hücreleri teşvik edebilir.
Tersine, beyaz çayda bulunan kateşinlerin bu risk faktörleriyle savaştığı gösterilmiştir. Kemikleri parçalayan hücreleri baskıladıkları düşünülüyor.
Bu kateşinler, diğer çay türlerine kıyasla beyaz çayda bol miktarda bulunur.
ÖZET
Osteoporoz yaşlılar arasında yaygındır ve kırıklara neden olabilir. Beyaz çayda bulunan ve kateşin adı verilen polifenoller de dahil olmak üzere bileşikler, kemik büyümesini teşvik ederek ve kemik yıkımını baskılayarak osteoporoz riskini azaltabilir.
8. Cilt Yaşlanmasıyla Mücadeleye Yardımcı Olabilir
İnsanlar yaşlandıkça ciltlerinin kırışması ve gevşemesi normaldir.
Cilt yaşlanması iki ana yolla gerçekleşir - iç yaşlanma ve dış yaşlanma.
Dış yaşlanma, çevresel faktörler cilde zarar verdiğinde ve yaşlanmayı teşvik ettiğinde meydana gelir. Örneğin, güneşin UV ışınları iltihaplanma yoluyla zamanla cilde zarar verebilir.
İç yaşlanma, doğal yaşlanma olarak da bilinir. Serbest radikaller ve belirli enzimler gibi vücudunuzdaki çeşitli faktörlerin zarar görmesinden kaynaklanır.
Elastaz ve kolajenaz adı verilen enzimler, cildin lif ağına zarar verebilir ve bu da normalde cildin gergin ve sıkı kalmasına sebep olur.
Beyaz çaydaki bileşikler cildinizi hem iç hem de dış yaşlanmanın etkilerinden korumaya yardımcı olabilir.
Bir çalışmada, bilim adamları cilde beyaz çay özü uygulamanın güneşin UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı korunmaya yardımcı olduğunu keşfettiler.
Birçok çalışma, beyaz çayda bulunan polifenollerin, cildin gergin ve sıkı kalmasına sebep olan lif ağına zarar verebilecek çeşitli hücresel bileşenleri baskılayabildiğini bulmuştur.
ÖZET
Beyaz çay ve bileşikleri cildi yaşlanmaya bağlı hasarlardan koruyabilir. Buna güneşin UV ışınlarından kaynaklanan dış hasarlar ve cildin fiber ağına zarar verebilecek hücresel bileşenlerden kaynaklanan dahili hasarlar dahildir.
9. Parkinson ve Alzheimer Hastalıklarından Korunmaya Yardımcı Olabilir
Beyaz çaydaki polifenol EGCG gibi bileşikler, Parkinson ve Alzheimer hastalığı geliştirme riskini azaltabilir.
Test tüpü ve hayvan çalışmaları, EGCG'nin serbest radikalleri baskılayabildiğini, iltihabı azaltabildiğini ve her iki hastalık için diğer risk faktörlerini azalttığını göstermiştir.
Örneğin, birkaç test tüpü çalışması, EGCG'nin proteinlerin uygun olmayan şekilde katlanmasını ve bir araya toplanmasını önleyebileceğini göstermiştir.
Bu hem Parkinson hem de Alzheimer hastalığı için bir risk faktörüdür. Yanlış katlanmış ve kümelenmiş proteinler iltihaplanmayı teşvik edebilir ve beyindeki sinirlere zarar verebilir.
Çay içmeyi her iki hastalık için daha düşük riskle ilişkilendiren birkaç insan çalışması da vardır.
Örneğin, 5.600'den fazla kişiyle yapılan sekiz çalışmanın gözden geçirilmesi, çay içen kişilerin Parkinson hastalığı riskinin çay içmeyenlere göre %15 daha düşük olduğunu buldu.
26 çalışmanın ve 52.500'den fazla kişinin bir başka analizi, günlük çay içmenin Alzheimer hastalığı gibi beyin bozuklukları riskini %35 daha düşükle bağlantılı olduğunu buldu.
ÖZET
Beyaz çayda bulunan EGCG, daha düşük Alzheimer ve Parkinson hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. EGCG, iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olabilir ve proteinlerin bu bozukluklarla bağlantılı iki durum olan sinirlere topaklanmasını ve zarar vermesini önleyebilir.
10. Hazırlanması Kolaydır
Beyaz çay sadece sağlıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda hazırlanması da çok kolaydır.
Bir tencereye gevşek beyaz çay ekleyin ve çay yapraklarının üzerine sıcak su dökün. Yaprakları beş ila sekiz dakika demleyin, ardından süzün ve çayı servis edin.
İdeal olarak, su (75–85 °C) olmalıdır. Beyaz çayın hassas tadını bozabileceğinden kaynar su kullanmaktan kaçının.
Bunun yerine suyu kaynama noktasına getirin ve soğuması için bir veya iki dakika bekletin.
Beyaz çayın hafif ama ferahlatıcı bir tadı vardır. Hem sıcak hem de soğuk demleme olarak içilebilir.
Daha güçlü bir çay tercih ederseniz, isterseniz daha fazla kuru yaprak ekleyebilirsiniz. Tat tercihleriniz için doğru lezzet dengesini oluşturana kadar denemeler yapmak en iyisidir.
ÖZET
Beyaz çay yapmak için, beyaz çayı beş ila sekiz dakika sıcak suda demleyin. Hafif ama ferahlatıcı bir tada sahiptir, bu nedenle daha güçlü bir çay tercih ederseniz daha fazla yaparak ekleyebilirsiniz.
Sonuç olarak:
Beyaz çay antioksidanlarla doludur, bu da onu inanılmaz derecede sağlıklı bir çay yapar.
Çalışmalar, beyaz çayı ve bileşenlerini, daha düşük kalp hastalığı ve kanser riski de dahil olmak üzere çeşitli etkileyici sağlık yararlarıyla ilişkilendirmiştir. Ayrıca kilo vermenize yardımcı olabilir.
Ne yazık ki beyaz çay, yeşil çay gibi diğer çaylar kadar incelenmemiştir, çünkü o kadar popüler değildir. Beyaz çay üzerinde daha fazla insan çalışması, sağlık yararlarını netleştirmeye yardımcı olacaktır.
Tüm söylenenler, beyaz çay diyetinize harika bir katkıdır ve hazırlanması kolaydır. İnce ama ferahlatıcı bir tada sahiptir ve hem sıcak hem de soğuk demleme olarak içilebilir.
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır!