MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Boğaz Ağrısı İçin Önerilen 9 Uçucu Yağ

27-03-2022 20:00
Boğaz Ağrısı İçin  Önerilen 9 Uçucu Yağ

Boğaz Ağrısı İçin Önerilen 9 Uçucu Yağ

Uçucu yağlar, buhar veya su damıtma yoluyla bitkilerin yapraklarından, kabuğundan, saplarından ve çiçeklerinden elde edilir. Bitkileri yırtıcı hayvanlardan, mantarlardan ve bakterilerden korumaya yardımcı olurlar. Ayrıca tozlaşma için böcekleri çekerler. İnsanlarda uçucu yağlar mikropları öldürmeye, iltihabı azaltmaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir.

Boğaz ağrısı, genellikle yutmayı zorlaştıran ağrılı bir durumdur. Genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi viral bir enfeksiyondan veya boğaz ağrısı gibi bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Uçucu yağların tıbbi kullanımları hakkında çok fazla araştırma yok. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar, uçucu yağların boğaz ağrısına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Uçucu yağların solunması veya yağda seyreltilerek cilde uygulanması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Yağda seyreltildiğinde, bir banyoya uçucu yağlar da eklenebilir. Bazıları toksik olduğundan uçucu yağların yutulması önerilmez.

1. Kekik esansiyel yağı

2011 araştırmasına göre, kekik esansiyel yağı, yaygın antibiyotiğe dirençli bakteri türlerine karşı güçlü antibakteriyel yeteneklere sahiptir. Kekik kas spazmlarını da azalttığı için bazen boğaz ağrısına neden olan öksürüğü önleyebilir.

2. Lavanta esansiyel yağı

Lavanta rahatlatıcı etkisi ile bilinir. 2005 yılında yapılan bir araştırma, lavanta esansiyel yağının ayrıca anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olabileceğini buldu. Bu sonuçlar umut vericidir, ancak bunları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

3. Çay ağacı esansiyel yağı

2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre çay ağacı yağı, mikroplara karşı güçlü antibakteriyel ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Genellikle diş eti enfeksiyonları ve diğer ağız sorunları için antiseptik olarak kullanılır.

4. Tarçın, yabani havuç, okaliptüs ve biberiye esansiyel yağı karışımı

Bazen bir uçucu yağ karışımı tek bir yağdan daha etkilidir. 2017 araştırmasına göre, tarçın, yabani havuç, okaliptüs ve biberiye esansiyel yağlarının karışımı hem antibakteriyel hem de antiviral özelliklere sahiptir. Araştırmacılar, bu karışımın hem grip hem de gribin ortak bir sonucu olan bakteriyel pnömoni için güçlü bir tedavi olabileceğine inanıyor.

5. Okaliptüs esansiyel yağı

Okaliptüs genellikle soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürükleri tedavi etmek için bir antiseptik olarak kullanılır. 2011 yılında yapılan bir araştırma, farklı okaliptüs yağı türlerinin antibakteriyel özelliklerini karşılaştırdı. Bitkinin farklı kısımlarından yapılan yağların farklı kimyasal yapıları vardı.

Araştırmacılar, tüm okaliptüs esansiyel yağlarının bir dereceye kadar antibakteriyel olduğunu buldular. Okaliptüs meyvesinden elde edilen yağ, bazı ilaca dirençli bakterilere karşı bile en fazla antibakteriyel aktiviteye sahipti.

6. Limon esansiyel yağı

2017 yılında yapılan bir çalışmada, limon esansiyel yağının listeriaya neden olan bakterilere karşı güçlü antibakteriyel etkile olduğunu buldu. Bu, boğaz ağrısına neden olan diğer bakteri türlerine karşı da etkili olabileceği anlamına gelir, ancak bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Narenciye esansiyel yağları cildinizi güneşe duyarlı hale getirir. Bu seyreltilmiş ürünleri cildinizde kullanıyorsanız güneşten kaçının.

7. Nane esansiyel yağı

Nane, boğaz ağrısını tedavi etmek için kullanılan birçok boğaz pastilinde ve öksürük damlalarında bulunan ana bileşen olan mentol içerir. 2015 yılında yapılan bir araştırma, nane esansiyel yağının  antibakteriyel özelliklere sahip olduğunu buldu. Nane yağının solunması da iltihabı azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

8. Zencefil esansiyel yağı

Zencefil en çok mide üzerindeki yatıştırıcı etkisiyle bilinir, ancak aynı zamanda soğuk algınlığı için de doğal bir çaredir. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects 2nd Edition'a göre zencefil, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar yeteneklere sahiptir.

9. Sarımsak esansiyel yağı

Sarımsak yağı, antiviral ve antifungal özelliklere sahip bir bileşik olan allisin içerir. Özellikle bir virüsün neden olduğu boğaz ağrılarının tedavisinde yardımcı olabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre sarımsak, birçok bakteri türüne karşı antibakteriyel yeteneklere sahiptir.

Uçucu yağlar nasıl kullanılır?

Uçucu yağları kullanmanın ilk adımı doğru yağı seçmektir. Uçucu yağları seçerken Saf , Kaliteli üretimi yapılan bir tesiste üretilen , Etiket botanik bilgileri, menşe ülkesini ve damıtma ve son kullanma tarihlerini içermelidir.

Uçucu bir yağ seçtikten sonra, onu boğaz ağrısı için kullanmanın birkaç yolu vardır:

 Buhar inhalasyonu: 2 bardak kaynar suya 7 damlaya kadar uçucu yağ ekleyin; başınızı bir havluyla örtün ve buharı burnunuzdan içinize çekin. Göz tahrişini önlemek için gözlerinizi kapalı tutun.

Doğrudan soluma: Bir pamuğa 2 veya 3 damla uçucu yağ ekleyin; derin nefes alın. Pamuk topunu da uyurken yastığınızın yanına koyabilirsiniz.

Difüzyon: Bir oda difüzörüne birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Havada dağılan yağ havayı dezenfekte etmeye yardımcı olacaktır.

Topikal uygulama: Hindistan cevizi veya jojoba yağı gibi 2 yemek kaşığı taşıyıcı yağa 10 damlaya kadar uçucu yağ ekleyin; boğazınızın derisine uygulayın.

Uçucu yağları yutmayın. Önce seyreltmeden cildinize sürmeyin.

Uyarılar:

Uçucu yağlar doğaldır, ancak bu, tehlikeli olamayacakları anlamına gelmez. , örneğin az miktarda okaliptüs yağı bile yutmak nöbetlere neden olabilir.

Uçucu yağlar ayrıca alerjik reaksiyona neden olabilir. Uçucu yağları kullanırken aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım alın:

·Nefes almada zorluk

·Kaşıntı

·Döküntü

·Hızlı kalp atış hızı

Uçucu yağlar, güvenli olup olmadıklarını belirlemek için yeterli araştırma yapılmadığından, hamileyseniz veya emziriyorsanız daha dikkatli düşünülür. Bazılarının sorunlara neden olduğu bilinmektedir.

Bebekler ve çocuklar üzerinde uçucu yağlar kullanmadan önce, önce bir doktor veya eczacı ile konuştuğunuzdan emin olun. Birçok uçucu yağ, çocuklar için güvenli değildir. Örneğin 2007'de yapılan bir araştırma, nane yağının çocuklarda solunum problemlerine ve bebeklerde sarılığa neden olabileceğini gösterdi.

Uçucu yağlar boğaz ağrısı için alternatif bir çaredir. Çalışmalar, birçok uçucu yağın antibakteriyel, antienflamatuar ve antiviral özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Yine de, ne kadar etkili olduklarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu arada, bir bardak ılık nane veya limonlu ve ballı zencefil çayı içmek, bu bitkilerin faydalarından yararlanmanın daha güvenli bir yolu olabilir.

Çoğu boğaz ağrısı kendi kendine geçer. Boğaz ağrınız devam ederse veya yüksek ateşiniz varsa, sağlık uzmanınıza görünün.

 

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.

Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.