MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ciltteki İz ve Lekeleri Azaltmaya Yardımcı Yağlar Nelerdir?

29-03-2022 13:53
Ciltteki İz ve Lekeleri Azaltmaya Yardımcı Yağlar Nelerdir?

Ciltteki İz ve Lekeleri Azaltmaya Yardımcı Yağlar Nelerdir?

Uçucu Yağlar Ve Cilt Sağlığı

Uçucu yağlar, yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Hasar görmüş cildin cilt hücrelerini yenileyerek çalışırlar. Yara izlerinin görünümünü iyileştirebilecek ve cilt sağlığını iyileştirebilecek başka yağlar da vardır.

Uçucu yağlar cilt sağlığını şu yollarla destekler:

·Cilt tonunu dengeleme.

·Kızarıklığı azaltmak.

·İltihabı azaltmak.

Bazı yağlar, yara dokusunun oluşmasını önlemeye yardımcı olabilecek yara iyileştirici özelliklere de sahiptir. Hangi yağların veya yağ kombinasyonlarının size en iyi sonuçları getirdiğini ve doğru kullanıldığında çok az risk oluşturduğunu görmek için deneyler yapabilirsiniz.

Yara İzlerinin Görünümünü Azaltabilecek Uçucu Yağlar

1.Altın Otu esansiyel yağı

Helichrysum esansiyel yağı, cildi iyileştirmede faydalı olabilecek anti-inflamatuar, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Helichrysum esansiyel yağı, yaraların iyileşmesinde rol oynayan arzanol adı verilen bir anti-inflamatuar madde içerir.

Ayrıca, yeni hücreleri yenileyerek ve serbest radikallerin birikmesini önleyerek yara izini önlemeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir. Bu yağ aynı zamanda:

·Cilt döküntülerini gidermek.

·Enfeksiyonları rahatlatmak.

·Kolajen üretimini artırmak gibi özelliklere de sahiptir.

Birkaç aylık tutarlı günlük kullanımda sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Helichrysum esansiyel yağı güneş hassasiyetine neden olabilir. Yakın zamanda ameliyat olduysanız veya iç kanama riskiniz varsa bu yağı kullanmayın.

2. Günlük esansiyel yağı

Günlük esansiyel yağı şunlara yardımcı olur:

·Cildi yatıştırmak.

·Cilt tonunu eşitlemek.

·Bakterileri öldürmek.

Bu özellikler, yara izlerinin tedavisinde faydalı olmasını sağlar. Günlük esansiyel yağı:

·Yeni cilt hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir.

·Cildi sıkılaştır.

·Yara izlerinin görünümünü azaltır.

Ayrıca, günlükteki aktif bileşen olan boswellik asitin anti-inflamatuar faydaları olduğu gösterilmiştir.

Günlük esansiyel yağı kullandıktan bir ay sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz.

Bu uçucu yağ cilt tahrişine ve karın sorunlarına neden olabilir. Kan sulandırıcı kullanıyorsanız Günlük yağı kullanmayın.

3. Itır esansiyel yağı

Itır yağı, yara izlerinin tedavisinde yararlıdır:

·İltihabı giderir.

·Yeni hücre büyümesini teşvik eder.

Antiseptik, antimikrobiyal ve antibakteriyel yara iyileştirici özellikleri, yara izlerinin daha az görünür olmasına yardımcı olabilir. 2013 yılında yapılan araştırmalar, Gül Itır yağının inflamatuar cilt durumlarını önlemede ve tedavi etmede etkili olduğunu buldu.

Itır yağı ile sonuçları görmek en az bir ay sürebilir.

Yüksek tansiyonunuz varsa veya kardiyovasküler hastalık riskiniz varsa Itır yağını dikkatli kullanın.

4. Lavanta esansiyel yağı

Lavanta esansiyel yağı, hücre ve doku büyümesini teşvik ederek yara izini önlemeye yardımcı olabilir, Antibakteriyel, Antioksidan ve antiseptik özelliklere sahiptir.

2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, lavanta yağı yara iyileştirici aktivite gösterir ve hasarlı cilt dokularının onarılmasına yardımcı olmak için doğal bir tedavi olarak kullanım potansiyeli gösterir.

Bir başka 2016 araştırması, lavanta esansiyel yağının, özellikle tedavinin erken aşamasında, kollajeni artırarak ve dokuyu yenileyerek yara iyileşmesini desteklediğini buldu. Lavanta yağının topikal olarak uygulanması yaranın kapanmasını hızlandırdı ve yaranın küçülmesini destekledi.

Sonuçları bir hafta kadar kısa bir sürede görebilirsiniz. Lavanta özellikle yara izi tedavisinin başlangıç ​​aşamasında faydalıdır.

Cildi tahriş etme ve alerjik cilt reaksiyonlarına neden olma potansiyeline sahiptir.

5. Havuç tohumu esansiyel yağı

Havuç tohumu esansiyel yağının, yara izlerinin tedavisinde yararlı olabilecek antibakteriyel ve antifungal aktivitelere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu yağ özellikle eski yara izlerinin tedavisinde faydalı olabilir.

Havuç tohumu esansiyel yağı kullanmanın sonuçlarını görmeniz bir ay kadar sürebilir.

6. Sedir ağacı esansiyel yağı

Sedir ağacı yağının gençleştirici etkisi, yara izleri de dahil olmak üzere cilt koşullarının tedavisinde potansiyel gösterir. Enflamasyonu azalttığı ve ağrı giderici bir etki sağladığı kanıtlanmıştır.

Sedir ağacı yağı sivilce tedavisinde de faydalıdır. Bu bulguları doğrulamak ve genişletmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bir aylık tutarlı kullanımdan sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Sedir ağacı esansiyel alerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeline sahiptir.

7. Çördük (Zufa Otu) esansiyel yağı

Çördük esansiyel yağı, hasarlı cildi onarmaya yardımcı olan antiseptik, antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Çördük yağının antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir. Çördük (Zufa Otu) esansiyel yağı:

·Yaraları iyileştirmeye

·Enfeksiyonları önlemeye

·Kırışıklıkların ve akne izlerinin görünürlüğünü azaltmaya yardımcı olabilir.

2011 yılında yayınlanan araştırma, çördük yağının antioksidan aktivitesinin tıbbi kullanım için potansiyel gösterdiğini göstermektedir. Bu bulguları genişletmek ve çördük bitkisinin yara izlerini tedavi etmeye tam olarak nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Sonuçları görmek için çördük yağını birkaç ay boyunca tutarlı bir şekilde kullanın. Epilepsi veya hipertansiyonunuz varsa çördük yağı kullanmayın. Yüksek dozlarda kullanılmamalıdır.

8. Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, antiviral, antibakteriyel ve antifungal etkileri nedeniyle muazzam bir iyileştirme potansiyeline sahiptir. Çay ağacı yağının antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi, yara iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Ayrıca antiseptik ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bağışıklığı artırma yeteneği, yaralara ve yara izlerine bakarken yardımcı olur.

2015 yılında, araştırma, çay ağacının inflamatuar bozuklukları topikal olarak tedavi etmek ve yaraları iyileştirmek için umut verici bir seçenek olduğunu belirtti. Çay ağacı uçucu bir yağ olarak mevcuttur.

Çay ağacı yağı kullanarak sonuçları görmeden önce bir aya kadar tutarlı kullanım sürebilir. Herhangi bir alerjiniz veya otoimmün rahatsızlığınız varsa çay ağacı yağını dikkatli kullanın. Alerjik reaksiyona neden olma potansiyeli vardır. Çay ağacı yağı çocuklarda kullanım için uygun olmayabilir.

9. Neroli esansiyel yağı

Neroli esansiyel yağı, çeşitli cilt bakım koşulları için kullanılır. Yara izlerinin tedavisinde faydalıdır. Neroli yağının ağrı ve iltihabı azalttığı gösterilmiştir.

Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri onu güçlü bir şifacı yapar. Ayrıca antifungal özelliklere sahiptir. Neroli yağının cilt koşullarını ve yara izlerini tedavi etmek için nasıl kullanılabileceğini keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Neroli yağı tutarlı bir şekilde bir ay kullanıldıktan sonra sonuçları görebilirsiniz. Cilt tahrişine ve alerjik reaksiyonlara neden olma potansiyeline sahiptir.

10. Kuşburnu tohumu yağı

Kuşburnu tohumu yağı şu amaçlarla kullanılabilir:

·Cildinizin durumunu iyileştirmek.

·Yara izlerini tedavi etmek.

·Kırışıklıkları tedavi etmek.

·Akne tedavisi.

2015 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar kuşburnu tohumu yağının ameliyat sonrası yara izlerinin görünümünü iyileştirdiğini buldu. Yağı 12 hafta boyunca günde iki kez kullanan katılımcılar, önemli ölçüde daha az renk değişikliği, atrofi ve kızarıklık yaşadı.

Altı haftalık kullanımdan sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Kuşburnu yağının tahrişe veya alerjik reaksiyona neden olması mümkündür. Şeker hastalığınız, böbrek taşınız veya kansızlığınız varsa kullanmayın.

11. E vitamini yağı

E Vitamini yağı, kolajen üretimini artırırken cildinizin nemi korumasına yardımcı olarak yara izini önleyebilir. Ayrıca cildinizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur.

Yara izlerinin tedavisinde E vitamini yağının etkinliğini gösteren araştırmalar karıştırılmıştır. Birkaç çalışma, yara izlerinin kozmetik görünümünü önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermiştir. Ek araştırmaya ihtiyaç vardır.

Birkaç haftalık kullanımdan sonra sonuçları fark etmeye başlayabilirsiniz, ancak birkaç ay boyunca E vitamini kullanmaya devam edebilirsiniz. E vitamini alerjik reaksiyona, kızarıklığa veya kaşıntıya neden olabilir.

12. Badem yağı

Badem yağının cilde sayısız faydası vardır ve yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Badem yağı, kuru veya hasarlı cildi nemlendirmeye, yatıştırmaya ve nemlendirmeye yardımcı olan E vitamini içerir.

Badem yağının şunları yapabileceğine dair bazı kanıtlar var:

·Cildi gençleştirmek

·Cildi iyileştirmek

·Cilt tonunu eşitlemek

Ayrıca cildin iyileşmesine yardımcı olan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Yara izlerini iyileştirme potansiyelini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Çatlak oluşumunu azalttığı ve kaşıntıyı azalttığı bulunmuştur.

Badem yağı kullandıktan bir ay sonra sonuçları görmeye başlayabilirsiniz. Şeker hastasıysanız badem yağı kullanmayın. Planlanmış herhangi bir ameliyattan iki hafta önce kullanmaktan kaçının. Badem yağları genellikle uçucu yağlar için taşıyıcı yağlar olarak kullanılır.

13. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, cilt hasarını tersine çevirmeye, cilt bozukluklarını iyileştirmeye ve nemlendirmeye yardımcı olabilecek yağ asitleri ve mikro besinler içerir. Çok tercih edilen bir nemlendiricidir.

Antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri cilt rahatsızlıklarını önlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı ayrıca:

·Kolajen üretimini artırır.

·Cildin nemi korumasına yardımcı olur.

·Cildi yumuşatır.

2010 yılında yayınlanan araştırma, hindistancevizi yağının sıçanlarda yaralara topikal olarak uygulanmasının iyileşme süreci üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu buldu. Bu kısmen antioksidan aktivitesinden ve kolajen üretimi üzerindeki etkisinden kaynaklanıyordu.

2019'da yapılan bir çalışmada, laboratuvarda cilt hücrelerini iltihaplanmadan korumak için hindistancevizi yağı bulundu ve bu, eylemin nasıl çalıştığını anlamak için önemli bir adım.

10 günlük tutarlı kullanımdan sonra sonuçları fark edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı cildi tahriş etme veya alerjik reaksiyona neden olma potansiyeline sahiptir.

Uçucu yağlar nasıl kullanılır?

Burada sunulan yağlardan bazıları uçucu yağlar değildir ve seyreltilmeleri gerekmez.

Uçucu yağlar, etkilenen bölgeye topikal olarak uygulanmadan önce daima seyreltilmelidir. Seyreltilmemiş halde kullanıldığında cildinizi tahriş edebilirler. Ayrıca, asla uçucu yağları yememelisiniz.

Uçucu yağlar, taşıyıcı yağlar adı verilen yağlarda seyreltilmelidir. Hangilerinin cildiniz için en iyi sonucu verdiğini ve hangi kokuyu tercih ettiğinizi görmek için birkaç taşıyıcı yağı test edebilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı taşıyıcı yağlar şunlardır:

·Üzüm çekirdeği yağı

·Avokado yağı

·Tatlı badem yağı

·Zeytin yağı

·Kayısı çekirdeği yağı

·Jojoba yağı

·Fındık yağı

Açık bir yara, yanık ve son derece hassas bir cildiniz varsa yağları kullanmayın.

İltihaplı cildin yağlara tepki verme olasılığı daha yüksektir. Ciddi yaralar tıbbi müdahale gerektirebilir. Bu durumda, başka bir tedaviye gerek olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzu görmelisiniz.

Uçucu yağları kullanmak için:

Seçtiğiniz uçucu yağın birkaç damlasını bir taşıyıcı yağa seyreltin. Hassas ciltler için daha az damla uçucu yağ kullanabilirsiniz.

Bu karışımı etkilenen bölgeye günde birkaç kez uygulayın.

Yağı yıkamanıza gerek yok. Düzenli programınızı takip ederek normalde yaptığınız gibi banyo yapın.

Yağları en az birkaç ay boyunca sürekli olarak uygularsanız en iyi sonuçları alırsınız.

Bir yara izinin tamamen iyileşmesi bir yılı bulabilir.

Yağ satın almanın püf noktaları

Yüzde 100 terapötik dereceli saf, organik uçucu yağlar arayın. Herhangi bir katkı maddesi içermemelidirler. Güvendiğiniz saygın bir marka bulun. Şirket, uygulamaları konusunda açık sözlü olmalı ve sahip olabileceğiniz tüm soruları yanıtlayabilmelidir.

Yüksek kaliteli yağların olumsuz bir tepki oluşturma olasılığı daha düşüktür ve en iyi sonuçları üretme olasılığı daha yüksektir.

Uçucu yağlar ve hamilelik

Hamileyseniz, uçucu yağları herhangi bir nedenle kullanmadan önce daima doktorunuzla konuşun. Hamileyseniz bazı uçucu yağlardan kaçınılmalıdır.

Sonuç olarak:

Yara izleri tamamen kaybolmayabilir. Ancak, yağların ve uçucu yağların tutarlı bir şekilde kullanılmasının ardından daha az fark edilir veya görünür olma olasılığı umut vericidir.

Anında veya sert sonuçlar beklemeyin. Skarınızda herhangi bir değişiklik fark etmeye başlamanız altı ay kadar sürebilir. Ameliyattan veya yaralardan kaynaklanan daha büyük yara izlerinin iyileşmesi daha uzun sürebilir.

Hangisinin sizin için en uygun olduğunu keşfetmek için birkaç farklı yağla deney yapın. Uçucu yağların aromatik özelliklerinin sağlığınız için eşit derecede faydalı olduğunu keşfedebilirsiniz. Uçucu yağları kullanmaya başlamadan önce daima doktorunuzla yada eczacınızla konuşun.

 

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.

Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.