Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu (İYE) oldukça yaygın bir durumdur. Üretraya giren bakteriler genellikle idrar yoluyla dışarı atılır. Bununla birlikte, bakteriler üretradan dışarı atılmadığında idrar yolunda büyüyebilirler. Bu bir enfeksiyona neden olur.
İdrar yolu, vücudun idrar üretimi ile ilgili kısımlarından oluşur. Bunlar:
·İdrar üretmek için kanınızı ve ekstra suyu filtreleyen iki böbrek
·Böbreklerinizden mesanenize idrarı alan iki üreter veya tüp
·Vücudunuzdan atılana kadar idrarınızı depolayan bir mesane
·İdrarı mesanenizden vücudunuzun dışına boşaltan bir üretra veya tüp
Bakteriler idrar yoluna girdiğinde ve üretradan vücuda girdiğinde çocuğunuz bir İYE geliştirebilir. Çocukları etkilemesi en muhtemel iki tip İYE, mesane enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarıdır.
Bir İYE mesaneyi etkilediğinde buna sistit denir. Enfeksiyon mesaneden böbreklere geçtiğinde buna piyelonefrit denir. Her ikisi de antibiyotiklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir, ancak böbrek enfeksiyonu tedavi edilmezse daha ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilir.
Çocuklarda İYE Nedenleri
İYE'lere en yaygın olarak, anüs veya vajina çevresindeki deriden idrar yoluna girebilen bakteriler neden olur. İYE'lerin en yaygın nedeni, bağırsaklardan kaynaklanan E. coli'dir. Çoğu İYE, bu tür bakteri veya diğer bakterilerin anüsten üretraya yayılmasıyla ortaya çıkar.
Çocuklarda İYE İçin Risk Faktörleri
İYE'ler, özellikle tuvalet eğitimi başladığında kızlarda daha sık görülür. Kızlar daha hassastır çünkü üretraları daha kısa ve anüse daha yakındır. Bu, bakterilerin üretraya girmesini kolaylaştırır. 1 yaşın altındaki sünnetsiz erkeklerin de İYE riski biraz daha yüksektir.
Üretra normalde bakteri barındırmaz. Ancak belirli koşullar, bakterilerin çocuğunuzun idrar yollarına girmesini veya orada kalmasını kolaylaştırabilir. Aşağıdaki faktörler çocuğunuzu İYE için daha yüksek risk altına sokabilir:
·İdrar yolunun organlarından birinde yapısal bir deformite veya tıkanıklık
·İdrar yolunun anormal işlevi
·Vezikoüreteral reflü, anormal idrar akışına neden olan bir doğum kusuru
·Banyolarda köpük kullanımı (kızlar için)
·Dar giysiler (kızlar için)
·Bağırsak hareketinden sonra arkadan öne silme
·Kötü tuvalet ve hijyen alışkanlıkları
·Seyrek idrara çıkma veya uzun süre idrara çıkmayı geciktirme
Çocuklarda İYE Belirtileri
Bir İYE belirtileri, enfeksiyonun derecesine ve çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişebilir. Bebekler ve çok küçük çocuklar herhangi bir semptom yaşamayabilir. Küçük çocuklarda ortaya çıktıklarında semptomlar çok genel olabilir. Bunlar:
·Ateş
·İştahsızlık
·Kusma
·İshal
·Sinirlilik
·Genel hastalık hissi
Ek semptomlar, idrar yolunun enfekte olan kısmına bağlı olarak değişir. Çocuğunuzda mesane enfeksiyonu varsa, belirtiler şunları içerebilir:
·İdrarda kan
·Bulanık idrar
·Kötü kokulu idrar
·Ağrı, batma veya idrara çıkma ile yanma
·Alt pelviste veya alt sırtta, göbek deliğinin altında basınç veya ağrı
·Sık idrara çıkma
·İdrar yapmak için uykudan uyanmak
·Minimum idrar çıkışı ile idrara çıkma ihtiyacı hissetmek
·Tuvalet eğitimi yaşından sonra idrar kazaları
Enfeksiyon böbreklere ulaştıysa, durum daha ciddidir. Çocuğunuz daha yoğun semptomlar yaşayabilir, örneğin:
·Sinirlilik
·Titreme
·Yüksek ateş
·Kızarmış veya sıcak cilt
·Mide bulantısı ve kusma
·Yan veya sırt ağrısı
·Şiddetli karın ağrısı
·Şiddetli yorgunluk
Çocuklarda İYE'nin ilk belirtileri kolayca gözden kaçabilir. Küçük çocuklar, sıkıntılarının kaynağını tarif etmekte zorlanabilirler. Çocuğunuz hasta görünüyorsa ve burun akıntısı, kulak ağrısı veya hastalığın diğer bariz nedenleri olmaksızın yüksek ateşi varsa, çocuğunuzun İYE olup olmadığını belirlemek için doktoruna danışın.
Çocuklarda İYE Komplikasyonları
Çocuğunuzda bir İYE'nin hızlı teşhisi ve tedavisi, ciddi, uzun vadeli tıbbi komplikasyonları önleyebilir. Tedavi edilmeyen bir İYE, aşağıdakiler gibi daha ciddi durumlara yol açabilecek bir böbrek enfeksiyonuna neden olabilir:
·Böbrek apsesi
·Azalmış böbrek fonksiyonu veya böbrek yetmezliği
·Hidronefroz veya böbreklerin şişmesi
·Organ yetmezliğine ve ölüme yol açabilen sepsis
Çocuklarda İYE Teşhisi
Çocuğunuzun bir İYE ile ilgili semptomları varsa derhal doktorlarıyla iletişime geçin. Doktorlarının doğru bir teşhis koyması için bir idrar örneği gereklidir.
İdrar tahlili: İdrar, kan ve beyaz kan hücreleri gibi enfeksiyon belirtilerini aramak için özel bir test şeridi ile test edilir. Ek olarak, numuneyi bakteri veya irin açısından incelemek için bir mikroskop kullanılabilir.
İdrar kültürü: Bu laboratuvar testi genellikle 24 ila 48 saat sürer. Numune, İYE'ye neden olan bakteri türünü, ne kadarının bulunduğunu ve uygun antibiyotik tedavisini belirlemek için analiz edilir.
Temiz bir idrar örneği toplamak, tuvalet eğitimi olmayan çocuklar için zor olabilir. Islak bir bebek bezinden kullanılabilir bir numune elde edilemez. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun idrar örneğini almak için aşağıdaki tekniklerden birini kullanabilir:
İdrar toplama torbası: İdrarı toplamak için çocuğunuzun cinsel organına plastik bir torba bantlanır.
Kateterize idrar toplama: Bir erkeğin penisinin ucuna veya bir kızın idrar yoluna ve idrar toplamak için mesaneye bir kateter yerleştirilir. Bu en doğru yöntemdir.
Ek testler
Doktorunuz, İYE kaynağının anormal idrar yolundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için ek tanı testleri önerebilir. Çocuğunuzda böbrek enfeksiyonu varsa, böbrek hasarı aramak için testler de gerekebilir. Aşağıdaki görüntüleme testleri kullanılabilir:
·Böbrek ve mesane ultrasonu
·İşeme sistoüretrogramı (VCUG)
·Nükleer tıp böbrek taraması (DMSA)
·Böbreklerin ve mesanenin BT taraması veya MRG'si
VCUG, çocuğunuzun mesanesi doluyken çekilen bir röntgendir. Doktor, mesaneye bir kontrast boya enjekte edecek ve ardından idrarın vücuttan nasıl aktığını gözlemlemek için çocuğunuzun - tipik olarak bir kateter aracılığıyla - idrar yapmasını sağlayacaktır. Bu test, bir İYE'ye neden olabilecek herhangi bir yapısal anormalliği ve vezikoüreteral reflü meydana gelip gelmediğini tespit etmeye yardımcı olabilir.
DMSA, izotop adı verilen radyoaktif bir maddenin intravenöz (IV) enjeksiyonundan sonra böbrek resimlerinin çekildiği nükleer bir testtir.
Çocuğunuzda enfeksiyon varken testler yapılabilir. Genellikle, herhangi bir hasar olup olmadığını belirlemek için tedaviden haftalar veya aylar sonra yapılırlar.
Çocuklarda İYE Tedavisi
Çocuğunuzun İYE'si böbrek hasarını önlemek için hızlı antibiyotik tedavisi gerektirecektir. Çocuğunuzun İYE'sine neden olan bakteri türü ve çocuğunuzun enfeksiyonunun şiddeti, kullanılan antibiyotiğin türünü ve tedavi süresini belirleyecektir.
Çocuklarda İYE tedavisinde kullanılan en yaygın antibiyotikler şunlardır:
·Amoksisilin
·Amoksisilin Ve Klavulanik Asit
·Sefalosporinler
·Doksisiklin, Ancak Sadece 8 Yaşın Üzerindeki Çocuklarda
·Nitrofurantoin
·Sülfametoksazol-Trimetoprim
Çocuğunuzda basit bir mesane enfeksiyonu teşhisi konan bir İYE varsa, tedavi muhtemelen evde oral antibiyotiklerden oluşacaktır. Bununla birlikte, daha ciddi enfeksiyonlar hastaneye yatış ve IV sıvıları veya antibiyotikler gerektirebilir.
Çocuğunuzun aşağıdaki durumlarda hastaneye yatırılması gerekebilir:
·6 aylıktan küçük
·İyileşmeyen yüksek ateşi var
·Özellikle çocuk çok hasta veya gençse muhtemelen böbrek enfeksiyonu vardır
·Sepsiste olduğu gibi bakterilerden kan enfeksiyonu var
·Susuz kalmış, kusuyor veya başka bir nedenle ağızdan ilaç alamıyorsa
İdrar yaparken şiddetli rahatsızlığı hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir.
Çocuğunuz evde antibiyotik tedavisi görüyorsa, bazı adımlar atarak olumlu sonuç alınmasına yardımcı olabilirsiniz.
Evde Bakım
1. Çocuğunuza, kendini sağlıklı hissetmeye başlasa bile, doktorunuzun önerdiği süre boyunca reçete edilen ilaçları verin.
2. Çocuğunuzun ateşi varsa ateşini ölçün.
3. Çocuğunuzun idrara çıkma sıklığını izleyin.
4. Çocuğunuza idrar yaparken ağrı veya yanma olup olmadığını sorun.
5. Çocuğunuzun bol sıvı içtiğinden emin olun.
Çocuğunuzun tedavisi sırasında semptomlar kötüleşirse veya üç günden fazla sürerse doktoruyla iletişime geçin. Çocuğunuzda şunlar varsa da doktorunu arayın:
·101˚F'den (38.3˚C) daha yüksek bir ateş
·Bebekler için, 38°c'den (100,4˚F) yüksek yeni veya kalıcı (üç günden fazla süren) ateş
Çocuğunuzda aşağıdakiler de dahil olmak üzere yeni semptomlar gelişirse tıbbi yardım almalısınız:
·Ağrı
·Kusma
·Döküntü
·Şişme
·İdrar çıkışındaki değişiklikler
İYE olan çocuklar için uzun vadeli görünüm
Hızlı teşhis ve tedavi ile çocuğunuzun bir İYE'den tamamen iyileşmesini bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı çocuklar altı aydan iki yıla kadar süren dönemler için tedavi gerektirebilir.
Çocuğunuza vezikoüreteral refleks veya VUR teşhisi konulursa, uzun süreli antibiyotik tedavisi daha olasıdır. Bu doğum kusuru, idrarın mesaneden üreterlere doğru anormal bir şekilde geri akmasına ve idrarın üretradan dışarı çıkmak yerine böbreklere doğru hareket etmesine neden olur. Tekrarlayan İYE'leri olan küçük çocuklarda veya ateşli birden fazla İYE'si olan herhangi bir bebekte bu bozukluktan şüphelenilmelidir.
VUR'lu çocukların VUR nedeniyle böbrek enfeksiyonu riski daha yüksektir. Böbrek hasarı ve nihayetinde böbrek yetmezliği riskinde artış yaratır. Cerrahi, ciddi vakalarda kullanılan bir seçenektir. Tipik olarak, hafif veya orta derecede VUR'lu çocuklar durumu aşar. Bununla birlikte, böbrek hasarı veya böbrek yetmezliği yetişkinliğe kadar ortaya çıkabilir.
Çocuklarda İYE nasıl önlenir?
Kanıtlanmış bazı tekniklerle çocuğunuzun İYE geliştirme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.
1. Kız çocuklara köpük banyosu vermeyin. Bakteri ve sabunun üretraya girmesine izin verebilirler.
2. Çocuğunuz, özellikle kız çocukları için dar giysilerden ve iç çamaşırlarından kaçının.
3. Çocuğunuzun yeterince sıvı içtiğinden emin olun.
4. Çocuğunuzun mesane tahrişine neden olabilecek kafein almasına izin vermeyin.
5. Küçük çocuklarda sık sık bez değiştirin.
6. Daha büyük çocuklara temiz bir genital bölgeyi korumak için uygun hijyeni öğretin.
7. Çocuğunuzu idrarını tutmak yerine sık sık tuvaleti kullanmaya teşvik edin.
8. Çocuğunuza özellikle bağırsak hareketlerinden sonra güvenli silme tekniklerini öğretin. Önden arkaya doğru silmek, anüsten gelen bakterilerin üretraya geçme olasılığını azaltır.
Çocuğunuz tekrarlayan İYE alırsa, bazen önleyici antibiyotikler önerilir. Bununla birlikte, nüksü veya diğer komplikasyonları azalttığı bulunmamıştır. Çocuğunuzda İYE semptomları olmasa bile talimatları uyguladığınızdan emin olun.
Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!‘’ Bu derlemenin tüm hakları yazara aittir. İzinsiz kopyalanamaz. Herhangi bir website ya da makale için izinsiz paylaşılamaz ‘’ pharmoils.com.tr ©İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.