Diyabet ( Şeker Hastalığı ) Hakkındaki Herşey
Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Diyabet Türleri
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen şeker hastalığı, yüksek kan şekerine neden olan metabolik bir hastalıktır.İnsülin hormonu, şekeri kandan hücrelerinize depolamak veya enerji için kullanmak üzere taşır.Diyabette vücudunuz ya yeterince insülin yapmaz ya da ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaz.
Şeker hastalığından kaynaklanan tedavi edilmeyen yüksek kan şekeri, sinirlerinize, gözlerinize, böbreklerinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir.
Birkaç farklı diyabet türü vardır:
- Tip 1 diyabetotoimmünbir hastalıktır.Bağışıklık sistemi, insülinin yapıldığıpankreastaki hücrelere saldırır ve onları yok eder.Bu saldırıya neyin sebep olduğu belli değil.Diyabetli kişilerinyaklaşıkyüzde 10'u bu tipe sahiptir.
- Tip 2 diyabet , vücudunuzinsülinedirençli hale geldiğindeve kanınızda şeker biriktiğinde ortaya çıkar.
- Prediyabet, kan şekeriniz normalden yüksek olduğunda ortaya çıkar, ancak tip 2 diyabet teşhisi için yeterince yüksek değildir.
- Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında yüksek kan şekeridir.Plasenta tarafından üretilen insülin bloke edici hormonlar bu tip diyabete neden olur.
Diabetes insipidusadı verilen nadir bir durum, benzer bir isme sahip olmasına rağmen diabetes mellitus ile ilgili değildir.Böbreklerinizin vücudunuzdan çok fazla sıvı aldığı farklı bir durumdur.
Her diyabet tipinin kendine özgü semptomları, nedenleri ve tedavileri vardır.Bu türlerin birbirinden nasıl farklı olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.
Diyabet belirtileri kan şekerinin yükselmesinden kaynaklanır.
Genel Semptomlar
Şeker hastalığının genel belirtileri şunlardır:
- Artan açlık
- Artan susuzluk
- Kilo kaybı
- Sık idrara çıkma
- Bulanık görüş
- Aşırı yorgunluk
- İyileşmeyen yaralar
Erkeklerde Belirtiler
Diyabetin genel semptomlarına ek olarak, diyabetlierkeklerdecinsel dürtüdeazalma,erektil disfonksiyon (ED)ve zayıf kas gücü olabilir.
Kadınlarda Belirtiler
Diyabetli kadınlardaayrıcaidrar yolu enfeksiyonları,maya enfeksiyonlarıve kuru, kaşıntılı cilt gibi semptomlar olabilir.
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet belirtileri şunları içerebilir:
- Aşırı açlık
- Artan susuzluk
- Kasıtsız kilo kaybı
- Sık idrara çıkma
- Bulanık görüş
- Yorgunluk
Ayrıca ruh hali değişikliklerine neden olabilir.
Tip 2 Diyabet
Tip 2 diyabet belirtileri şunları içerebilir:
- Artan açlık
- Artan susuzluk
- Artan idrara çıkma
- Bulanık görüş
- Yorgunluk
- İyileşmesi yavaş olan yaralar
Ayrıca tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir.Bunun nedeni, yüksek glikoz seviyelerinin vücudun iyileşmesini zorlaştırmasıdır.
Gestasyonel Diyabet
Gestasyonel diyabetli kadınların çoğunda herhangi bir semptom görülmez.Durum genellikle rutin bir kan şekeri testi veya genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılan oral glukoz tolerans testi sırasında tespit edilir.
Nadir durumlarda, gestasyonel diyabetli bir kadın da artan susuzluk veya idrara çıkma yaşayacaktır.
Her diyabet türü ile farklı nedenler ilişkilidir.
Tip 1 Diyabet
Doktorlar, tip 1 diyabetin nedenini tam olarak bilmiyorlar.Bazı nedenlerden dolayı, bağışıklık sistemi yanlışlıklapankreastainsülin üreten beta hücrelerine saldırır ve yok eder .
Genler bazı insanlarda rol oynayabilir.Bir virüsün bağışıklık sistemi saldırısını başlatması da mümkündür.
Tip 2 Diyabet
Tip 2 diyabet, genetikve yaşam tarzı faktörlerininbir kombinasyonundan kaynaklanır .Fazla kilolu veyaobezolmak da riskinizi artırır.Özellikle karnınızdaekstra ağırlıktaşımak, hücrelerinizi insülinin kan şekeriniz üzerindeki etkilerine karşı daha dirençli hale getirir.
Bu durum ailelerde görülür.Aile üyeleri, tip 2 diyabet olma ve aşırı kilolu olma olasılığını artıran genleri paylaşır.
Gestasyonel Diyabet
Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında hormonal değişikliklerin bir sonucudur.Plasenta, hamile bir kadının hücrelerini insülinin etkilerine karşı daha az duyarlı hale getiren hormonlar üretir.Bu hamilelik sırasında yüksek kan şekerine neden olabilir.
Hamile kaldıklarında aşırı kiloluolan veyahamilelikleri sırasında çok fazla kiloalan kadınlarıngestasyonel diyabete yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Bazı faktörler diyabet riskinizi artırır.
Tip 1 diyabet
Çocuk veya gençseniz, bu hastalığa sahip bir ebeveyniniz veya kardeşinizvarsa veya hastalıkla bağlantılı belirli genleri taşıyorsanız,tip 1 diyabete yakalanma olasılığınız daha yüksektir .
Tip 2 Diyabet
Aşağıdaki durumlarda tip 2 diyabet riskiniz artar:
- Kilolu
- 45 yaşında veya daha büyük
- Durumu olan bir ebeveyn veya kardeşe sahip olmak
- Fiziksel olarak aktif değiller
- Gebelik diyabeti geçirdi
- Prediyabet var
- Yüksektansiyon,yüksek kolesterolveyayüksek trigliserit var
- Afrika kökenli amerikalı, hispanik veya latin amerikalı, alaska yerlisi, pasifik adalı, amerikan kızılderili veya asyalı amerikalı soyuna sahip olmak
Gestasyonel Diyabet
Aşağıdaki durumlarda gestasyonel diyabet riskiniz artar:
- Kilolu
- 25 yaşın üzerinde
- Geçmiş bir hamilelik sırasında gestasyonel diyabet vardı
- 9 kilodan dahaağır bir bebek doğurdu
- Ailede tip 2 diyabet öyküsü var
- polikistik over sendromu (pcos)var
Yüksek kan şekeri vücudunuzdaki organ ve dokulara zarar verir.Kan şekeriniz ne kadar yüksekse ve onunla ne kadar uzun yaşarsanız, komplikasyon riskiniz o kadar artar.
Diyabetle ilişkili komplikasyonlar şunları içerir:
- Kalp hastalığı,kalp krizivefelç
- Nöropati
- Nefropati
- Retinopativegörme kaybı
- İşitme kaybı
- İyileşmeyen enfeksiyonlar ve yaralar gibiayak hasarı
- Bakterivemantarenfeksiyonlarıgibicilt rahatsızlıkları
- Depresyon
- Bunama
Gestasyonel Diyabet
Kontrolsüz gestasyonel diyabet hem anneyi hem de bebeği etkileyen sorunlara yol açabilir.Bebeği etkileyen komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Erken doğum
- Doğumda normalden daha yüksek ağırlık
- Yaşamın ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet için artan risk
- Düşük kan şekeri
- Sarılık
- Ölü doğum
Annede yüksek tansiyon (preeklampsi) veya tip 2 diyabet gibi komplikasyonlar gelişebilir.Ayrıca , genellikle sezaryen olarak adlandırılansezaryen doğumunuda gerektirebilir .
Annenin sonraki gebeliklerde gestasyonel diyabet riski de artar.
Doktorlar diyabeti birkaç farklı ilaçla tedavi eder.Bu ilaçların bir kısmıağız yoluyla alınırken, bir kısmı daenjeksiyonşeklinde mevcuttur.
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabetin ana tedavisi insülindir.Vücudunuzun üretemediği hormonun yerini alır.
En yaygın olarak kullanılan dört tip insülin vardır.Ne kadar hızlı çalışmaya başladıklarına ve etkilerinin ne kadar sürdüğüne göre farklılık gösterirler:
- Hızlı etkili insülin 15 dakika içinde etkisini göstermeye başlar ve etkisi 3 ila 4 saat sürer.
- Kısa etkili insülin 30 dakika içinde etkisini göstermeye başlar ve 6-8 saat sürer.
- Orta etkili insülin 1 ila 2 saat içinde çalışmaya başlar ve 12 ila 18 saat sürer.
- Uzun etkili insülin enjeksiyondan birkaç saat sonra etkisini göstermeye başlar ve 24 saat veya daha uzun sürer.
Tip 2 Diyabet
Diyet ve egzersiz, bazı kişilerin tip 2 diyabeti yönetmesine yardımcı olabilir.Yaşam tarzı değişiklikleri kan şekerinizi düşürmek için yeterli değilse, ilaç almanız gerekir.
Gestasyonel Diyabet
Hamilelik sırasında kan şekeri seviyenizigünde birkaç kez izlemenizgerekecektir .Yüksekse,
Diyabet Ve Diyet
Sağlıklı beslenme, diyabet yönetiminin merkezi bir parçasıdır.Bazı durumlarda, hastalığı kontrol altına almak için diyetinizi değiştirmek yeterli olabilir.
Tip 1 Diyabet
Kan şekeri seviyeniz, yediğiniz gıdaların türüne göre yükselir veya düşer.Nişastalı veya şekerli yiyecekler kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesine neden olur.Protein ve yağ daha kademeli artışlara neden olur.
Tıbbi ekibiniz, her gün yediğinizkarbonhidrat miktarını sınırlamanızıönerebilir .Ayrıca karbonhidrat alımınızıinsülin dozlarınızla dengelemenizgerekecektir .
Bir diyabet yemek planı tasarlamanıza yardımcı olabilecek bir diyetisyenle çalışın.Doğru protein, yağ ve karbonhidrat dengesini elde etmek kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir.Tip 1 diyabet diyetine başlamak için bu kılavuza göz atın.
Tip 2 Diyabet
Doğru türde yiyecekleri yemek hem kan şekerinizi kontrol edebilir hem de fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Karbonhidrat sayımı, tip 2 diyabet için yemenin önemli bir parçasıdır.Bir diyetisyen, her öğünde kaç gram karbonhidrat yemeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.
Kan şekeri seviyenizi sabit tutmak için gün boyunca küçük öğünler yemeye çalışın.Aşağıdakiler gibi sağlıklı yiyecekleri vurgulayın:
- Meyveler
- Sebzeler
- Kepekli tahıllar
- Kümes hayvanları ve balıkgibi yağsız protein
- Zeytinyağıvefındıkgibisağlıklı yağlar
Bazı diğer gıdalar kan şekerinizi kontrol altında tutma çabalarını baltalayabilir.Şeker hastalığınız varsa kaçınmanız gereken yiyecekleri keşfedin.
Gestasyonel Diyabet
Bu dokuz ay boyunca dengeli beslenmekhemsizin hem de bebeğiniz için önemlidir.Doğru yiyecek seçimlerini yapmak, diyabet ilaçlarından kaçınmanıza da yardımcı olabilir.
Porsiyon boyutlarınıza dikkat edin ve şekerli veya tuzlu yiyecekleri sınırlayın.Büyüyen bebeğinizi beslemek için biraz şekere ihtiyacınız olsa da, çok fazla yemekten kaçınmalısınız.
Bir diyetisyen veya beslenme uzmanının yardımıyla bir beslenme planı yapmayı düşünün.Diyetinizin doğru makro besin karışımına sahip olmasını sağlarlar.Gestasyonel diyabetli sağlıklı beslenme için diğer yapılması ve yapılmaması gerekenler için buraya gidin.
Diyabet semptomları olan veya hastalık riski taşıyan herkes test edilmelidir.Kadınlar, hamileliğin ikinciveyaüçüncütrimesterlerinderutin olarak gestasyonel diyabet için test edilir .
Doktorlar, prediyabet ve diyabeti teşhis etmek için bukan testlerini kullanır:
- Açlık plazma glukozu (FPG) testi, 8 saat aç kaldıktan sonra kan şekerinizi ölçer.
- HbA1C testi, önceki 3 aydaki kan şekeri seviyelerinizin bir anlık görüntüsünü sağlar.
Gestasyonel diyabeti teşhisetmek için doktorunuz hamileliğinizin24.ve28.haftalarıarasında kan şekeri seviyenizi test edecektir .
- Glikoz yükleme testi sırasında, şekerli bir sıvı içtikten bir saat sonra kan şekeriniz kontrol edilir.
- 3 saatlikglikoz tolerans testisırasında, gece boyunca aç kaldıktan ve ardından şekerli bir sıvı içtikten sonra kan şekeriniz kontrol edilir.
Diyabet teşhisi ne kadar erken konursa, tedaviye o kadar erken başlayabilirsiniz.Test yaptırmanız gerekip gerekmediğini öğrenin ve doktorunuzun yapabileceği testler hakkında daha fazla bilgi edinin.
Tip 1 diyabet, bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklandığı için önlenebilir değildir.Genleriniz veya yaşınız gibi tip 2 diyabetin bazı nedenleri de sizin kontrolünüz altında değildir.
Yine de diğer birçok diyabet risk faktörü kontrol edilebilir.Çoğu diyabet önleme stratejisi, diyet ve fitness rutininizde basit ayarlamalar yapmayı içerir.
Prediyabet teşhisi konduysa, tip 2 diyabeti geciktirmek veya önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey:
- Yürüyüş veya bisiklete binmegibihaftada en az 150 dakikaaerobik egzersizyapın .
- Rafinekarbonhidratlarlabirliktedoymuşvetransyağları diyetinizden çıkarın.
- Daha fazla meyve, sebze ve tam tahılyiyin .
- Daha küçük porsiyonlar yiyin.
- Fazla kilolu veya obezseniz, vücut ağırlığınızın yüzde 7'sini kaybetmeye çalışın.
Bunlar diyabeti önlemenin tek yolu değil.Bu kronik hastalıktan kaçınmanıza yardımcı olabilecek daha fazla strateji keşfedin.
Hiç diyabeti olmayan kadınlarda gebelikte aniden gestasyonel diyabet gelişebilir.Plasenta tarafından üretilen hormonlar, vücudunuzuinsülinin etkilerine karşı daha dirençlihale getirebilir .
Gebe kalmadan önce diyabeti olan bazı kadınlar, diyabeti hamileliğe taşırlar.Buna gebelik öncesi diyabet denir.
Doğumdan sonra gestasyonel diyabet ortadan kalkmalıdır, ancak daha sonra diyabet olma riskinizi önemli ölçüde artırır.
Uluslararası Diyabet Federasyonu'na (IDF) göre, gestasyonel diyabetli kadınların yaklaşık yarısıdoğumdan sonraki 5 ila 10 yıl içinde tip 2 diyabet geliştirecektir.
Hamileliğiniz sırasında şeker hastası olmak, yeni doğan bebeğiniz için sarılık veyasolunum problemlerigibi komplikasyonlara da yol açabilir .
Gebelik öncesi veya gebelik diyabeti teşhisi konulursa, komplikasyonları önlemek için özel izlemeye ihtiyacınız olacaktır.Diyabetin hamilelik üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Çocuklar hem tip 1 hem de tip 2 diyabet alabilirler.Kan şekerini kontrol etmek özellikle gençlerde önemlidir, çünkü hastalık kalp ve böbrekler gibi önemli organlara zarar verebilir.
Tip 1 DİYABET
Otoimmün diyabet formu genellikle çocuklukta başlar.Ana semptomlardan biriartan idrara çıkmadır.Tip 1 diyabetli çocuklar tuvalet eğitimini aldıktan sonra yatağını ıslatmaya başlayabilir.
Aşırı susuzluk, yorgunluk ve açlık da durumun belirtileridir.Tip 1 diyabetli çocukların hemen tedavi edilmesi önemlidir.Hastalık,tıbbi acil durumlar olabilen yüksek kan şekeri vedehidrasyonaneden olabilir.
Tip 2 Diyabet
Tip 1 diyabet, çocuklarda tip 2 çok nadir olduğu için "juvenil diyabet” olarak adlandırılıyordu.Artık daha fazla çocuk fazla kilolu veyaobezolduğundan, tip 2 diyabetbu yaş grubundadaha yaygın hale geliyor .
Tip 2 diyabetli çocuklarınyaklaşık yüzde 40'ında semptom yok.Hastalık genellikle fizik muayene sırasında teşhis edilir.
Tedavi edilmeyen tip 2 diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve körlük gibi yaşam boyu sürecek komplikasyonlara neden olabilir.Sağlıklı beslenme ve egzersiz, çocuğunuzun kan şekerini yönetmesine ve bu sorunları önlemesine yardımcı olabilir.
Tip 2 diyabet, gençlerde hiç olmadığı kadar yaygın.Belirtileri nasıl tespit edeceğinizi öğrenin, böylece onları çocuğunuzun doktoruna bildirebilirsiniz.
Sonuç Olarak
Bazı diyabet türleri - tip 1 gibi - kontrolünüz dışındaki faktörlerden kaynaklanır.Diğerleri - tip 2 gibi - daha iyi yemek seçenekleri, artan aktivite ve kilo kaybı ile önlenebilir.
Potansiyel diyabet risklerini doktorunuzla tartışın.Risk altındaysanız, kan şekerinizi test ettirin ve kan şekerinizi yönetmek için doktorunuzun tavsiyelerine uyun.
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır!