MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hibiskus Çayı Nedir? Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir?

10-11-2021 18:55
Hibiskus Çayı Nedir? Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir?

Hibiskus Çayının 8 Faydası

Hibiskus çayı, hibiskus bitkisinin parçalarının kaynar suda demlenmesiyle elde edilen bir bitki çayıdır.

 

Kızılcıklara benzer ekşi bir tada sahiptir ve hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir.

 

Yetiştikleri yere ve iklime göre değişen yüzlerce hibiskus türü vardır, ancak Hibiscus sabdariffa , hibiskus çayı yapmak için en çok kullanılandır.

 

Araştırmalar, hibiskus çayı içmenin kan basıncını düşürebileceğini, bakterilerle savaşabileceğini ve hatta kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteren bir dizi sağlık yararını ortaya çıkardı.

 

Bu makale, Hibiskus çayı içmenin 8 faydasını gözden geçirmektedir.

 

1. Antioksidanlarla Doludur

Antioksidanlar, hücrelerinize zarar veren serbest radikaller olarak adlandırılan bileşiklerle savaşmaya yardımcı olan moleküllerdir.

 

Hibiskus çayı güçlü antioksidanlar açısından zengindir ve bu nedenle serbest radikallerin birikmesinden kaynaklanan hasar ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

 

Sıçanlarda yapılan bir çalışmada hibiskus özü antioksidan enzimlerin sayısını artırdı ve serbest radikallerin zararlı etkilerini %92'ye kadar azalttı (1).

 

Başka bir sıçan çalışmasında, hibiskus bitkisinin yapraklar gibi kısımlarının güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu gösteren benzer bulgular vardı (2).

 

Bununla birlikte, bunların konsantre dozlarda hibiskus özü kullanan hayvan çalışmaları olduğunu unutmayın. Hibiskus çayındaki antioksidanların insanları nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

ÖZET

Hayvan çalışmaları, hibiskus özünün antioksidan özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Bunun insanlara nasıl çevrilebileceğini belirlemek için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

 

2. Tansiyonu Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Hibiskus çayının en etkileyici ve bilinen faydalarından biri de tansiyonu düşürmesidir.

 

Zamanla, yüksek tansiyon kalbe ekstra yük bindirebilir ve kalbin zayıflamasına neden olabilir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı riskinin artmasıyla da ilişkilidir (3).

 

Birkaç çalışma, hibiskus çayının hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını düşürebileceğini bulmuştur.

 

Bir çalışmada, yüksek tansiyonu olan 65 kişiye hibiskus çayı veya plasebo verildi. Altı hafta sonra, hibiskus çayı içenlerin sistolik kan basıncında plaseboya kıyasla önemli bir düşüş oldu (4).

 

Benzer şekilde, beş çalışmanın 2015 yılında gözden geçirilmesi, hibiskus çayının hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını sırasıyla ortalama 7,58 mmHg ve 3,53 mmHg azalttığını buldu (5).

 

Hibiskus çayı, kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için güvenli ve doğal bir yol olsa da, ilaçla etkileşime girebileceğinden, yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan bir diüretik türü olan hidroklorotiyazid kullananlar için önerilmez (6).

 

ÖZET

Bazı araştırmalar, hibiskus çayının sistolik ve diyastolik kan basıncını düşürebileceğini bulmuştur. Ancak, bir etkileşimi önlemek için hidroklorotiyazid ile birlikte alınmamalıdır.

 

3. Kan Yağ Düzeylerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Kan basıncını düşürmeye ek olarak, bazı araştırmalar hibiskus çayının kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kan yağ seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

 

Bir çalışmada, diyabetli 60 kişiye ya hibiskus çayı ya da siyah çay verildi. Bir ay sonra, hibiskus çayı içenler "iyi” HDL kolesterolü yükseltti ve toplam kolesterolü, "kötü” LDL kolesterolü ve trigliseritleri düşürdü (7).

 

Metabolik sendromu olanlarda yapılan bir başka çalışma, günde 100 mg hibiskus özü almanın toplam kolesterolün azalması ve "iyi” HDL kolesterolün artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi (8).

 

Bununla birlikte, diğer çalışmalar, hibiskus çayının kan kolesterolü üzerindeki etkileri konusunda çelişkili sonuçlar vermiştir.

 

Aslında, 474 katılımcıyı içeren altı çalışmanın gözden geçirilmesi, hibiskus çayının kan kolesterolü veya trigliserit düzeylerini önemli ölçüde düşürmediği sonucuna varmıştır (9).

 

Ayrıca, hibiskus çayının kan yağ seviyeleri üzerindeki faydasını gösteren çoğu çalışma, metabolik sendrom ve diyabet gibi spesifik rahatsızlıkları olan hastalarla sınırlıdır.

 

Genel popülasyon üzerindeki potansiyel etkilerini belirlemek için hibiskus çayının kan kolesterolü ve trigliserit seviyeleri üzerindeki etkilerini inceleyen daha büyük ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.

 

ÖZET

Bazı çalışmalar, hibiskus çayının diyabet ve metabolik sendromu olanlarda kan kolesterolünü ve trigliseritleri azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, diğer çalışmalar çelişkili sonuçlar vermiştir. Genel popülasyonda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

4. Karaciğer Sağlığını Artırabilir

Protein üretmekten safra salgılamaya ve yağları parçalamaya kadar, karaciğeriniz genel sağlığınız için çok önemlidir.

 

İlginç bir şekilde, çalışmalar hibiskusun karaciğer sağlığını geliştirebileceğini ve verimli çalışmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

 

19 kilolu insanda yapılan bir çalışmada, 12 hafta boyunca hibiskus özü almanın karaciğer yağlanmasını iyileştirdiği bulundu. Bu durum karaciğerde karaciğer yetmezliğine yol açabilen yağ birikimi ile karakterizedir (10).

 

Hamsterlerde yapılan bir araştırma, hibiskus özütünün karaciğeri koruyucu özelliklerini de gösterdi ve hibiskus özü ile yapılan tedavinin karaciğer hasarı belirteçlerini azalttığını gösterdi (11).

 

Başka bir hayvan çalışması, sıçanlara hibiskus özü verilmesinin karaciğerdeki çeşitli ilaç detoksifiye edici enzimlerin konsantrasyonunu %65'e kadar artırdığını bildirdi (12).

 

Bununla birlikte, bu çalışmaların tümü, hibiskus çayı yerine hibiskus özütünün etkilerini değerlendirdi. Hibiskus çayının insanlarda karaciğer sağlığını nasıl etkilediğini bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

ÖZET

İnsan ve hayvan çalışmaları, hibiskus özütünün, ilacı detoksifiye eden enzimleri artırarak ve karaciğer hasarını ve karaciğer yağlanmasını azaltarak karaciğer sağlığına fayda sağlayabileceğini bulmuştur.

 

5. Kilo Kaybını Teşvik Edebilir

Birkaç çalışma, hibiskus çayının kilo kaybı ile ilişkili olabileceğini ve obeziteye karşı koruyucu olabileceğini düşündürmektedir.

 

Bir çalışma, 36 kilolu katılımcıya ya hibiskus özü ya da bir plasebo verdi. 12 hafta sonra, hibiskus özü vücut ağırlığını, vücut yağını, vücut kitle indeksini ve kalça-bel oranını azalttı (10).

 

Bir hayvan çalışmasında benzer bulgular vardı ve obez farelere 60 gün boyunca hibiskus özü verilmesinin vücut ağırlığında azalmaya yol açtığını bildirdi (13).

 

Mevcut araştırma, konsantre dozlarda hibiskus özü kullanan çalışmalarla sınırlıdır. Hibiskus çayının insanlarda kilo kaybını nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

ÖZET

Birkaç insan ve hayvan çalışması, hibiskus özü tüketimini vücut ağırlığı ve vücut yağında azalma ile ilişkilendirmiştir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

6. Kanseri Önlemeye Yardımcı Olabilecek Bileşikler İçerir

Hibiskus, güçlü anti-kanser özelliklerine sahip olduğu gösterilen bileşikler olan polifenollerce zengindir (14).

 

Test tüpü çalışmaları, hibiskus özünün kanser hücreleri üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin etkileyici sonuçlar bulmuştur.

 

Bir test tüpü çalışmasında, hibiskus, hücre büyümesini bozdu ve ağız ve plazma hücre kanserlerinin istilasını azalttı (15).

 

Başka bir test tüpü çalışması, hibiskus ekstresinin insan prostat kanseri hücrelerinin yayılmasını engellediğini bildirdi (16).

 

Hibiskus özütünün ayrıca diğer test tüpü çalışmalarında mide kanseri hücrelerini %52'ye kadar inhibe ettiği gösterilmiştir (17, 18).

 

Bunların yüksek miktarda hibiskus özü kullanan test tüpü çalışmaları olduğunu unutmayın. Hibiskus çayının kanser üzerindeki etkisini değerlendirmek için insanlarda araştırmalara ihtiyaç vardır.

 

ÖZET

Test tüpü çalışmaları, hibiskus özünün plazma, ağız, prostat ve mide kanseri hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını azalttığını bulmuştur. Hibiskus çayının etkisini değerlendirmek için insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

7. Bakterilerle Savaşmaya Yardımcı Olabilir

Bakteriler, bronşitten zatürreye ve idrar yolu enfeksiyonlarına kadar çeşitli enfeksiyonlara neden olabilen tek hücreli mikroorganizmalardır.

 

Antioksidan ve antikanser özelliklerine ek olarak, bazı test tüpü çalışmaları, hibiskusun bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

 

Aslında, bir test tüpü çalışması, hibiskus özünün kramp, gaz ve ishal gibi semptomlara neden olabilen bir bakteri türü olan E. coli'nin aktivitesini inhibe ettiğini buldu (19).

 

Başka bir test tüpü çalışması, ekstrenin sekiz bakteri türüyle savaştığını ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar kadar etkili olduğunu gösterdi (20).

 

Bununla birlikte, hiçbir insan çalışması hibiskus çayının antibakteriyel etkilerini incelememiştir, bu nedenle bu sonuçların insanlara nasıl yansıyacağı hala belirsizdir.

 

ÖZET

Test tüpü çalışmaları, hibiskus özünün belirli bakteri türleri ile savaşabileceğini bulmuştur. Hibiskus çayının insanlarda bakteriyel enfeksiyonları nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

8. Lezzetli ve Yapımı Kolay

Hibiskus çayı çok sayıda olası sağlık yararının yanı sıra lezzetlidir ve evde hazırlanması kolaydır.

 

Bir demliğe kurutulmuş hibiskus çiçekleri ekleyin ve üzerlerine kaynar su dökün. Beş dakika demlenmesine izin verin, sonra süzün, istenirse tatlandırın ve afiyet olsun.

 

Hibiskus çayı sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir ve kızılcıklara benzer ekşi bir tada sahiptir.

 

Bu nedenle, ekşiliği dengelemek için genellikle bal ile tatlandırılır veya limon suyu sıkılarak tatlandırılır.

 

Kurutulmuş hibiskus, yerel sağlık gıda mağazasından satın alınabilir. Hibiskus çayı, sadece sıcak suda demlenip çıkarılıp içilebilen önceden hazırlanmış poşet çaylarda da mevcuttur.

 

ÖZET

Hibiskus çayı, hibiskus çiçekleri kaynar suda beş dakika demlenerek yapılabilir. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir ve genellikle bal ile tatlandırılmış veya limonla tatlandırılmış ekşi bir tada sahiptir.

Sonuç

Hibiskus çayı, birçok sağlık yararı ile ilişkili bir bitki çayı türüdür.

 

Ayrıca lezzetli, ekşi bir tada sahiptir ve kendi mutfağınızın rahatlığında hazırlanıp tadını çıkarabilirsiniz.

 

Hayvan ve test tüpü çalışmaları, hibiskusun kilo vermeye yardımcı olabileceğini, kalp ve karaciğer sağlığını iyileştirebileceğini ve hatta kanser ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

 

Bununla birlikte, mevcut araştırmaların çoğu, yüksek miktarda hibiskus özü kullanan test tüpü ve hayvan çalışmaları ile sınırlıdır. Bu faydaların hibiskus çayı içen insanlara nasıl uygulanabileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

 DR. ECZ.ABDÜSSAMED AKŞİT
        TIBBİ MİKROBİYOLOJİ VE PARAZİTOLOJİ UZMANI
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.
 

 

Kaynaklar:

  1. Ajiboye TO, Salawu NA, Yakubu MT, Oladiji AT, Akanji MA, Okogun JI. Antioxidant and drug detoxification potentials of Hibiscus sabdariffa anthocyanin extract. Drug Chem Toxicol. 2011 Apr;34(2):109-15. doi: 10.3109/01480545.2010.536767. PMID: 21314460.
  2. Ochani PC, D'Mello P. Antioxidant and antihyperlipidemic activity of Hibiscus sabdariffa Linn. leaves and calyces extracts in rats. Indian J Exp Biol. 2009 Apr;47(4):276-82. PMID: 19382724.
  3. Lawes CM, Bennett DA, Lewington S, Rodgers A. Blood pressure and coronary heart disease: a review of the evidence. Semin Vasc Med. 2002 Nov;2(4):355-68. doi: 10.1055/s-2002-36765. PMID: 16222626.
  4. McKay DL, Chen CY, Saltzman E, Blumberg JB. Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. J Nutr. 2010 Feb;140(2):298-303. doi: 10.3945/jn.109.115097. Epub 2009 Dec 16. PMID: 20018807.
  5. Serban C, Sahebkar A, Ursoniu S, Andrica F, Banach M. Effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on arterial hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Hypertens. 2015 Jun;33(6):1119-27. doi: 10.1097/HJH.0000000000000585. PMID: 25875025.
  6. Ndu OO, Nworu CS, Ehiemere CO, Ndukwe NC, Ochiogu IS. Herb-drug interaction between the extract of Hibiscus sabdariffa L. and hydrochlorothiazide in experimental animals. J Med Food. 2011 Jun;14(6):640-4. doi: 10.1089/jmf.2010.0117. Epub 2011 Apr 11. PMID: 21480802.
  7. Mozaffari-Khosravi H, Jalali-Khanabadi BA, Afkhami-Ardekani M, Fatehi F. Effects of sour tea (Hibiscus sabdariffa) on lipid profile and lipoproteins in patients with type II diabetes. J Altern Complement Med. 2009 Aug;15(8):899-903. doi: 10.1089/acm.2008.0540. PMID: 19678781.
  8. Gurrola-Díaz CM, García-López PM, Sánchez-Enríquez S, Troyo-Sanromán R, Andrade-González I, Gómez-Leyva JF. Effects of Hibiscus sabdariffa extract powder and preventive treatment (diet) on the lipid profiles of patients with metabolic syndrome (MeSy). Phytomedicine. 2010 Jun;17(7):500-5. doi: 10.1016/j.phymed.2009.10.014. Epub 2009 Dec 3. PMID: 19962289.
  9. Aziz Z, Wong SY, Chong NJ. Effects of Hibiscus sabdariffa L. on serum lipids: a systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2013 Nov 25;150(2):442-50. doi: 10.1016/j.jep.2013.09.042. Epub 2013 Oct 10. PMID: 24120746.
  10. Chang HC, Peng CH, Yeh DM, Kao ES, Wang CJ. Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Food Funct. 2014 Apr;5(4):734-9. doi: 10.1039/c3fo60495k. Epub 2014 Feb 19. PMID: 24549255.
  11. Huang TW, Chang CL, Kao ES, Lin JH. Effect of Hibiscus sabdariffa extract on high fat diet-induced obesity and liver damage in hamsters. Food Nutr Res. 2015;59:29018. Published 2015 Oct 15. doi:10.3402/fnr.v59.29018
  12. Ajiboye TO, Salawu NA, Yakubu MT, Oladiji AT, Akanji MA, Okogun JI. Antioxidant and drug detoxification potentials of Hibiscus sabdariffa anthocyanin extract. Drug Chem Toxicol. 2011 Apr;34(2):109-15. doi: 10.3109/01480545.2010.536767. PMID: 21314460.
  13. Alarcon-Aguilar FJ, Zamilpa A, Perez-Garcia MD, Almanza-Perez JC, Romero-Nuñez E, Campos-Sepulveda EA, Vazquez-Carrillo LI, Roman-Ramos R. Effect of Hibiscus sabdariffa on obesity in MSG mice. J Ethnopharmacol. 2007 Oct 8;114(1):66-71. doi: 10.1016/j.jep.2007.07.020. Epub 2007 Jul 27. PMID: 17765418.
  14. Zhou Y, Zheng J, Li Y, et al. Natural Polyphenols for Prevention and Treatment of Cancer. Nutrients. 2016;8(8):515. Published 2016 Aug 22. doi:10.3390/nu8080515
  15. Malacrida A, Maggioni D, Cassetti A, Nicolini G, Cavaletti G, Miloso M. Antitumoral Effect of Hibiscus sabdariffa on Human Squamous Cell Carcinoma and Multiple Myeloma Cells. Nutr Cancer. 2016 Oct;68(7):1161-70. doi: 10.1080/01635581.2016.1208830. Epub 2016 Aug 11. PMID: 27618152.
  16. Chiu CT, Chen JH, Chou FP, Lin HH. Hibiscus sabdariffa Leaf Extract Inhibits Human Prostate Cancer Cell Invasion via Down-Regulation of Akt/NF-kB/MMP-9 Pathway. Nutrients. 2015;7(7):5065-5087. Published 2015 Jun 24. doi:10.3390/nu7075065
  17. Lin HH, Huang HP, Huang CC, Chen JH, Wang CJ. Hibiscus polyphenol-rich extract induces apoptosis in human gastric carcinoma cells via p53 phosphorylation and p38 MAPK/FasL cascade pathway. Mol Carcinog. 2005 Jun;43(2):86-99. doi: 10.1002/mc.20103. PMID: 15791651.
  18. Lin HH, Chen JH, Kuo WH, Wang CJ. Chemopreventive properties of Hibiscus sabdariffa L. on human gastric carcinoma cells through apoptosis induction and JNK/p38 MAPK signaling activation. Chem Biol Interact. 2007 Jan 5;165(1):59-75. doi: 10.1016/j.cbi.2006.10.011. Epub 2006 Nov 2. PMID: 17145051.
  19. Jung E, Kim Y, Joo N. Physicochemical properties and antimicrobial activity of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.). J Sci Food Agric. 2013 Dec;93(15):3769-76. doi: 10.1002/jsfa.6256. Epub 2013 Jul 8. PMID: 23749748.
  20. Abdallah EM. Antibacterial efficiency of the Sudanese Roselle (Hibiscus sabdariffa L.), a famous beverage from Sudanese folk medicine. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Mar 24;5(2):186-90. doi: 10.5455/jice.20160320022623. PMID: 27104041; PMCID: PMC4835995.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.