MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kırışıklıklar için Rutininize Ekleyeceğiniz Uçucu ve Taşıyıcı Yağlar

24-03-2022 19:29
Kırışıklıklar için Rutininize Ekleyeceğiniz Uçucu ve Taşıyıcı Yağlar
Kırışıklıklar için Rutininize Ekleyeceğiniz Uçucu ve Taşıyıcı Yağlar 

 

Kırışıklıkla baş etmek için ne yapabilirsiniz?

Kırışıklık tedavileri söz konusu olduğunda, seçenekler sonsuz görünüyor. Bir krem mi yoksa hafif bir yaşlanma karşıtı nemlendirici mi seçmelisiniz? C vitamini serumu veya asit bazlı jele ne dersiniz?

Yine de daha doğal bazlı tedaviler arıyorsanız, uçucu yağların yardımıyla kendi yaşlanma karşıtı serumunuzu yapmayı düşünebilirsiniz.

Uçucu yağlar kırışıklıklardan kurtarmaz, ancak onları en aza indirmeye yardımcı olabilirler. Ayrıca:

·Kollajeni artırmaya,

·Cilt tonunu eşitlemeye,

·Cilt bakımına,

·İltihabı azaltmaya,

·Cilt hücresinin yenilenmesinde,

·Cildinizi çevresel hasarlardan korumaya yardımcı olur.

Adım 1: Bir antioksidan baz seçin

Böğürtlen ve yeşil yapraklı sebzeler gibi antioksidan bakımından zengin gıdaların kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini zaten biliyor olabilirsiniz. Bu, serbest radikaller üzerindeki etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Antioksidanlar, uçucu yağlar aracılığıyla kırışıklıklar üzerinde de etkili olabilir. Serbest radikal süpürme aktivitesini kontrol ederek çalışırlar. Buna karşılık, uçucu yağlar, hava kirliliği, güneş ışığı, sigara içmek gibi günlük çevresel streslerin zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olabilir.

Uçucu yağlar cilde dokunmadan önce bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir.

Uçucu yağ ile kırışıklık tedavisi için kullanabileceğiniz bazı farklı antioksidan bazlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

Biberiye yağı

Bu bitki hem antimikrobiyal hem de antioksidan özellikleriyle bilinir. Cilt sağlığı söz konusu olduğunda, biberiyenin doğal oksidatif savunması, serbest radikallerin zarar vermesini önlemeye yardımcı olabilir.

Biberiye, uçucu bir yağ olarak da mevcuttur.

2014 yılında yapılan bir araştırma, biberiye esansiyel yağının 10 mg/kg dozlarda kullanılmasından sonraki yedi gün içinde önemli sonuçlar kaydetti. Biberiye ayrıca dolaşımı artırarak ve genel iltihabı azaltarak cildinize fayda sağlamaya yardımcı olabilir. Çoğu fayda, yapraklardan elde edilen alkol özleri ile ilgilidir.

Limon yağı

Bu güçlü antioksidan, C vitamini bakımından yüksektir. Genellikle reçetesiz satılan yaşlanma karşıtı ürünlerde bulunur. 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, limon esansiyel yağı hem antioksidan hem de antimikrobiyal özelliklere sahipti. Ancak limon veya diğer narenciye esansiyel yağlarını uyguladıktan sonra cildinizi güneşe maruz bırakmamaya özen gösterin.

Adaçayı yağı

Adaçayı, yaprak dökmeyen bir çalı türüdür. Geleneksel adaçayının kuzeni olan misk adaçayı hem tat hem de tıbbi kullanım açısından farklıdır. Bu bitkinin tadı ve kokusu daha tatlıdır. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, misk adaçayı, DNA ve protein hasarını önlemeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.

Bu, cilt üzerinde kullanıldığında yaşlanma karşıtı faydalara dönüşebilir. Adaçayının antimikrobiyal etkileri de vardır.

Yabani havuç esansiyel yağı

Bu kök sebzenin tohumlarında gizli özellikler vardır. Örneğin, havuç tohumu geçmişte bir kas gevşetici ve düşük kan şekeri ilacı olarak kullanılmıştır. Sıçanların etkileri üzerine 2012 yılında yapılan bir araştırmada, havuç tohumunun da karaciğer koruyucu özelliklere sahip olduğunu bulundu ve ayrıca yağdaki antioksidan aktiviteleri de kaydedildi.

Adım 2: Pürüzsüzleştirecek, nemlendirecek ve gençleştirecek bir şey seçin

İnce çizgiler ve kırışıklıklar söz konusu olduğunda, nem belki de uçucu yağların sunabileceği en önemli faydalardan biridir.

Nem, cildinizdeki suyun tutulmasına yardımcı olur. Yaşlandıkça, doğal nem seviyeleriniz azalma eğilimindedir. Uçucu yağlar gibi nemlendirici ürünler yardımcı olabilir. Uygun şekilde nemlendirilmiş cilt, genel ten renginizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Cildiniz uygun bir nem dengesine sahip olduğunda, zamanla daha pürüzsüz hale gelmelidir. Cildinizi nemli tutmak, cilt hücresi yenilenmesini de artırabilir. Bu, kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Gül yağı

Güller dünyanın en popüler çiçekleri arasındadır. Bazı türler de tıbbi olarak kullanılmaktadır.

Gül özleri potansiyel antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. 2017 yılında yapılan bir araştırmada, gül yağının ağrı ve kaygıyı azalttığını buldu. Bu öz, donuk görünen cildi önlemede önemli olan bir süreç olan cilt hücrelerinin yenilenmesinde özellikle yardımcı olabilir.

Gül yağı ayrıca kızarıklığı ve stresli görünen cildi azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

 

Sandal ağacı yağı

Sandal ağacı yağı, anti-inflamatuar etkileri ile uzun zamandır bilinmektedir ve ilgili cilt hastalıkları için bu şekilde kullanılmaktadır.

Esansiyel bir yağ olarak sandal ağacı, doğal olarak oluşan yumuşatıcılar sayesinde cildin su tutmasına yardımcı olan nemlendirici özelliklere de sahiptir. Dolgu görevi görerek kırışıklıkların görünümünü de azaltabilirler.

Sandal ağacının büzücü etkileri, cildin nemli kalmasına ve ölü cilt hücresi birikiminden arındırılmasına yardımcı olan cilt hücresi yenilenmesini de teşvik edebilir.

Itır yağı

Itır özleri geçmişte olası soğuk algınlığı ilaçları olarak incelenmiştir. Itırın doğal anti-inflamatuar etkileri, sinüzit ve bronşit tedavisinde faydalı olabilir. Itır, akneli kişilerde potansiyel nem dengesi ve cilt hücresi yenilenmesi için de incelenmiştir.

Ylang ylang yağı

Ylang-ylang yaygın olarak bilinen bir bileşen olmayabilir, ancak koku endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Asya kıyılarına özgü olan ylang-ylang, yaşlanmayı önleyici özellikler açısından da araştırılmaktadır. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bitkinin yağları cildin yenilenmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar içeriyor.

Araştırmacılar, özellikle ylang-ylangın cildin proteinlerine ve lipidlerine verilen hasarı onarmaya yardımcı olma yeteneğine baktılar. Bu antioksidanlar tarafından önemli serbest radikal süpürücü aktivite buldular. Bu potansiyel nedeniyle, daha fazla kozmetik şirketi yaşlanma karşıtı ürünlerine ylang-ylang ekliyor.

Ölmez çiçek- Altın Otu yağı

Ölmez çiçek, Asya ve Afrika'ya özgü aromatik bir çiçektir. Ayçiçeğinin kuzenidir. Uçucu yağı, iltihabı azaltan yenileme özelliklerine sahip olabilir.

2014 yılında ameliyat olan insanlar üzerinde yapılan bir araştırma, çiçeğin hem antienflamatuar hem de antiseptik özelliklere sahip olduğunu buldu. Bununla birlikte, güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.

Neroli yağı

Neroli esansiyel yağları, acı portakal ağacı çiçeklerinden yapılır. Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi'ne (NCCIH) göre, Neroli esansiyel yağı çeşitli cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilir. Bunlar öncelikle sporcu ayağı ve sporcu kaşıntısı gibi mantar enfeksiyonları ile ilgilidir.

Kırışıklık tedavisi için neroli cildin elastikiyetini yeniden oluşturmaya yardımcı olabilir. Ayrıca yeni cilt hücrelerinin üretilmesine yardımcı olabilir.

Nar yağı

Nar, son yıllarda bir gıda katkı maddesi olarak popüler hale geldi. Bununla birlikte, bu karmaşık meyvenin aynı zamanda sayısız sağlık yararı vardır.

2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, nar yağı, serbest radikallere yol açan oksidatif stresi azaltma potansiyeline sahiptir. Ayrıca iltihap, foto yaşlanma veya güneş lekeleri, cilt kanseri hücrelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Günlük yağı

Orta Doğu ve Hindistan'a özgü olan günlük, şu anda dünya çapında en yaygın uçucu yağlardan biridir.

2003 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, günlük yağının güneş lekelerinin görünümünü azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabileceğini buldu. Bu, kırışıklıkların görünümünü azaltırken cilt tonunu iyileştirebilir. Yağ ayrıca yeni cilt hücrelerinin oluşmasına yardımcı olabilir.

Lavanta yağı

Lavanta yağının stres ve uyku için faydalarını duymuş olabilirsiniz. Lavanta yağının stres için faydaları cilde de uzanabilir. Lavanta yağı, uçucu yağlar da dahil olmak üzere birçok formda mevcuttur.

Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif stres cilde zarar verebilir. Çiçeğin kendisi, serbest radikallerle savaşmaya ve genel stresi azaltmaya yardımcı olacak antioksidanlara sahiptir. Bu etkiler, stresli ve donuk görünen ciltler için yatıştırıcı özelliklere de sahip olabilir.

Adım 3 : Taşıyıcı yağınızı seçin

Cildinize uçucu bir yağ uygulamadan önce, bir taşıyıcı yağda seyreltilmelidir.

Bir taşıyıcı yağ, uçucu yağın yoğunluğunu azaltabilir, böylece cildinizi tahriş etmez ve ürünün daha uzun süre dayanmasını sağlayarak paranızın karşılığında daha fazlasını elde etmenizi sağlar.

Taşıyıcı yağların ayrıca herhangi bir kırışıkla mücadele eden cilt rejimi için anahtar olan ek nemlendirme faydaları vardır. Hangisinin sizin için en iyi olabileceğini görmek için en sık kullanılan taşıyıcı yağlardan bazıları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Jojoba yağı

Tohumlarının mumsu dokusuyla bilinen jojoba bitkisi, bir halk ilacı olarak keşfedildiğinden beri çeşitli cilt rahatsızlıkları için kullanılmıştır. Zengin tohumlar bol miktarda nem sağlayarak bunu uçucu yağlar için harika bir taşıyıcı yağ haline getirir. Uygun şekilde nemlendirilmiş cilt, kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Jojoba yağı ayrıca şunlar için kullanılır:

·Akne

·İltihap

·Cilt lezyonları

·Kollajen stimülasyonu

E vitamini yağı

Beslenme açısından, E vitamini güçlü bir antioksidandır. Kolesterolü düşürmeye bile yardımcı olabilir. Uçucu bir yağ olarak E vitamini, cildinizi topikal olarak onarmaya da yardımcı olabilir.

Araştırmacılar, E vitamini yağının sadece cilt tonuna bile yardımcı olmadığını, aynı zamanda cilt kanserine yol açabilecek serbest radikallerle de savaşabileceğini uzun zamandır biliyorlar. Taşıyıcı yağ açısından, E vitamini, uçucu yağların gençleştirici etkilerini artırma potansiyeline sahiptir.

Üzüm çekirdeği yağı

Tarihsel olarak, eski Yunanlılar bu yağı tıbbi amaçlar için kullandılar. Üzüm çekirdeği yağı artık antioksidan özellikleriyle dikkat çekiyor.

NCCIH'ye göre, bu üzüm çekirdeği formu en yaygın olarak iltihaplanma ve yaralar için kullanılır. E vitamini yağı gibi, üzüm çekirdeği yağı da hem besleyici hem de gençleştirici potansiyel sunar.

Kayısı yağı

E vitamini ve üzüm çekirdeği yağları gibi kayısı yağı da ek besin ve gençleştirme unsurları sağlayabilir.

Aslında kayısı yağı zaten yüksek E vitamini seviyelerine sahiptir. Yağ, meyveden değil, kayısı çekirdeğinden yapılır. Tohumlar, temiz cilt için esansiyel yağ asitleri olarak kabul edilen yüksek düzeyde linoleik ve oleik asit içerir.

Bir 2019 raporu, kayısı yağının yağ asidi yapısının onu iyi emdiğini ve kuru ciltler için ideal hale getirdiğini buldu. Hem kırışıklarınız hem de kuru cildiniz varsa, bu taşıyıcı yağ bazı ekstra faydalar sağlayabilir.

Badem yağı

Badem yağı, potens bakımından aşağıdakilere benzer:

·E vitamini

·Kayısı

·Üzüm çekirdeği yağı

Bu diğer yağlar gibi, besleyici ve gençleştirici özelliklere de sahiptir. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre badem yağı, egzama ve sedef hastalığı gibi ilgili cilt hastalıklarında kullanılan önemli anti-inflamatuar faydalara sahiptir.

 

Yaşlanmayı önleyici amaçlar için badem yağı şunları da iyileştirebilir:

·Cilt bakımı

·Kuru cilt

·Yara izleri

·Cilt tonu

Avokado yağı

Genellikle kalp sağlığına iyi gelen yağları ile dikkat çeken avokado, alternatif tıp ve cilt bakımı açısından da daha fazlasını sunar. Avokado yağı doğal bir antioksidandır. Yağın ayrıca anti-inflamatuar etkileri olduğu görülüyor.

Avokado yağı ararken, tohumlardan yapılan yağı arayın. En çok kolajen artırıcı etkilere sahip oldukları söylenir.

Argan Yağı

Argan yağı, argan meyve ağaçlarından elde edilen zengin bir maddedir. Fas'a özgü olan bu yağ, tarihsel olarak şu amaçlarla kullanılmıştır:

·Yemek olarak

·Cilt bakımı

·Saç bakımı

Bugün argan içeren sayısız şekillendirici ürün ve krem ​​bulabilirsiniz.

Taşıyıcı yağ olarak argan yağı, kırışıklık bakımı rejiminizde cilt elastikiyetini artırmaya yardımcı olabilir.

2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, argan yağı, menopoz sonrası kadınlarda daha önce kaybolan cilt elastikiyetini iyileştirdi.

Çalışmaya katılan kadınlar iki ay boyunca günlük olarak argan yağı kullanmışlardır. Sonuçlar, zeytinyağı kullanan kontrol grubundaki kadınlara göre daha anlamlıydı.

Nasıl kullanılır?

Cildinize uygulamadan önce seçtiğiniz esansiyel yağı seçtiğiniz bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeniz gerekecektir.

Karıştırma için ayrı bir şişe kullanabilir veya uçucu yağları taşıyıcı yağ şişesine ekleyebilirsiniz. İyi bir kural, yaklaşık 15 ml taşıyıcı yağ başına yaklaşık 10 damla uçucu yağ kullanmaktır.

Serumunuzu karıştırdıktan sonra, bir yama testi yapmak iyi bir fikirdir. Bu, her zaman yaygın kullanımdan önce yapılmalıdır . Özellikle karışımı yüzünüze uygulamayı planlıyorsanız.

Bunu yapmak için yüzünüzden uzakta küçük bir cilt bölgesi seçin. Dirseğinizin iç kısmı popüler bir seçimdir. 24 saat içinde herhangi bir reaksiyon fark ederseniz, yağa alerjiniz olabilir ve kullanmayı bırakmalısınız. Karışıma daha az esansiyel yağ damlası eklemeyi de düşünebilirsiniz.

 

Yaşlanma karşıtı faydaların çoğunu elde etmek için uçucu yağları günde iki kez kullanmalısınız. Maksimum sonuç için günlük olarak kullanmanız gereken bir kırışıklık kremi gibi düşünün.

Potansiyel yan etkiler ve riskler

Uçucu yağlar doğal olarak bitkilerden elde edilse de, bu ürünler tamamen risksiz değildir. Normalde bitki alerjiniz olmasa bile bitkiler bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Cildinize seyreltilmiş narenciye yağları sürüyorsanız, güneş ışığına maruz kalmak yanıklara neden olabilir. Bu yağları kullanıyorsanız güneş ışığından kaçının:

·Limon

·Greyfurt

·Diğer narenciye esansiyel yağları

Belirli bir yağa alerjiniz varsa, şunları yaşayabilirsiniz:

·Kurdeşen

·Kırmızılık

·Tümsekler

·Kızarıklıklar

·Kaşıntı

·Hapşırma

·Burun akması

Anafilaksi de mümkündür. Bu, solunum güçlüğü ve belirgin şişme ile karakterize ciddi, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Bu tür bir reaksiyon yaşadığınızı düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Alerjik reaksiyon riskinizi azaltmanın bir yolu, kullanmadan önce bir yama testi yapmaktır. Bir yağın reaksiyona neden olmayacağından tamamen emin olmak için beş güne kadar günde iki kez test etmeniz önerilir.

Uçucu yağlar direkt yutulmamalıdır.

Esansiyel yağlar, yaşlanma karşıtı cilt bakım rutininize dahil edilebilir, ancak bunları kullanmadan önce dermatoloğunuzla konuşmanız önemlidir. Diğer yağları seçin:

·Uçucu yağların faydalarını tamamlar

·Cildi iltihaptan korur

·Uçucu yağlar için taşıyıcı yağ görevi görür

Yukarıda listelenen yağların çoğu uçucu yağlar olarak mevcuttur. Her seferinde rutininize bir tane ekleyin. Bu, halihazırda kullanmakta olduğunuz reçeteli veya reçetesiz satılan ürünlere verilen tepkilerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Dermatologlara göre, herhangi bir yeni kırışıklık tedavisinin etkili olması üç aya kadar sürebilir. Uçucu yağları birkaç ay kullandıktan sonra herhangi bir gelişme göremiyorsanız, dermatoloğunuza danışın. Başka ürünler veya tedaviler önerebilirler.

Mevcut cilt bakımı rutininize yeni bir şey eklemeden veya eklemeden önce, olası riskleri veya olumsuz etkileşimleri tartışmak için doktorunuzla veya dermatoloğunuzla yada eczacınızla konuşun.

Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.

Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!

İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.