Migren İçin Bitkisel Çözümler
Migren için bitkisel çözümler
Migren yaşayan milyonlarca kişiden biriyseniz, onların sadece bir baş ağrısından çok daha fazlası olduğunu bilirsiniz. Migrene eşlik eden yoğun zonklama, nabız atan ve dayanılmaz ağrı zayıflatıcı olabilir. Aslında, Migren Araştırma Vakfı raporlarına göre, migreni olan kişilerin yüzde 90'ından fazlası bir bölüm sırasında normal şekilde çalışamıyor veya işlev göremiyor.
Migren yaşayan çoğu insan ilaç kullanmayı tercih eder. Ancak birçoğu gevşeme teknikleri ve bitkisel ilaçlar gibi doğal terapilere yöneliyor.
Modern tıbbın ortaya çıkmasından yıllar önce, dünya çapındaki kültürler baş ağrıları ve diğer yaygın migren semptomları için bitkisel ilaçlar geliştirdi. Bu bitkisel geleneklerin çoğu zamanın geçişinden kurtuldu. Bitkisel migren ilaçlarının çoğu, etkinlikleri açısından tamamen bilimsel olarak test edilmemiş olsa da, birçoğu modern tıp camiasının desteğini hızla kazanıyor.
Migren için bitkisel tedavileri düşünürken daima dikkatli olun. Herhangi bir tıbbi veya bitkisel tedaviye başlamadan veya durdurmadan önce kararınızı bir sağlık uzmanıyla görüşün. Birçok bitki diğer ilaçlarla etkileşime girer.
Feverfew (Tanacetum parthenium)
İlk olarak antik Yunanistan'da MÖ beşinci yüzyılda kullanılmış olan feverfew (ya da "Gümüşdüğme otu”) çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır. Bunlar ateş, şişme ve iltihabı içerir. İnsanlar, birinci yüzyılda baş ağrısı gibi ağrı ve sızıları gidermek için genellikle bu otu kullanırlardı.
Bitki Balkan Dağları'na özgüdür, ancak şimdi neredeyse dünya çapında bulunabilir. Doğu Avrupa kültürleri geleneksel olarak baş ağrısı, böcek ısırığı ve diğer ağrılar için feverfewi kullandı. Daha modern kullanımlar aşağıdakilerin tedavisine kadar uzanmıştır:
Feverfew genellikle yaprakları, çiçekleri ve sapları kurutularak hazırlanır. Bu kombinasyon ayrıca takviyeler ve özler yapmak için kullanılır. Bazı kültürler yaprakları çiğ olarak yerler.
Feverfew, şişkinlik, aftlar ve mide bulantısı gibi küçük yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, kullanmayı bırakırken orta derecede yan etkiler yaşayabilirsiniz. Bu yan etkiler arasında uyku güçlüğü, artan baş ağrıları ve eklem ağrısı sayılabilir.
Hamileler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve papatya ailesine alerjisi olan kişiler ateş çiçeği kullanmaktan kaçınmalıdır.
Nane (Mentha x piperita L.)
Bahçe nanesi ve su nanesinin bir karışımı olan nane, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da yetişir. Nane yaprakları ve uçucu yağları tıbbi ve mutfak amaçlı kullanılır. Baş ağrısı tedavisine ek olarak, şunları gidermek için de kullanılır:
·Spazmlar
·Diş ağrısı
·Gastrointestinal problemler
·Mide bulantısı
Nane yağı ve aktif maddesi mentol, sıvı kapsül formunda mevcuttur. Kolay demleme için çay versiyonları da mevcuttur.
International Journal of Clinical Practice'de yayınlanan 2010 tarihli bir araştırma, mentolün yüzde 10'luk bir solüsyonda alın ve şakaklara uygulandığında migren ağrısını durdurmada ve mide bulantısını hafifletmede etkili olduğunu buldu.
Klinik etkinliği konusunda araştırmalar sınırlıdır, ancak topikal nane yağı, migren ağrısının giderilmesi için iyi bir bitkisel seçenek olabilir. Nane yağı, sağlık gıda mağazalarında ve eczanelerde yaygınlığı nedeniyle denenmesi en kolay bitkisel ilaçlardan biridir.
Söğüt (Salix spp.)
Söğüt kabuğu özü (WBE), reçetesiz satılan, iyi bilinen bir ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap önleyici ilaç olan aspirinin geliştirilmesinde kullanıldı. WBE, salisin adı verilen bir anti-inflamatuar bileşen içerir. 2012 yılında yapılan bir araştırma, WBE'nin de etkili bir antioksidan olduğunu öne sürüyor.
Söğüt, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da bulunan bir ağaçtır. İnsanların anti-inflamatuar ve ateş düşürücü etkileri nedeniyle kabuğu çiğnediği Hipokrat zamanından (MÖ 400) beri kullanılmaktadır. Söğüt daha sonra Çin ve Avrupa'da baş ağrısı, osteoartrit, tendinit ve bel ağrısı için kullanıldı.
Söğüt kabuğu, çoğu sağlık gıda mağazasında kapsül şeklinde ve çiğnenebilir bir kabuk olarak bulunabilir.
Zencefil (Zingiber officinale)
Zencefil tropikal bir Asya bitkisidir. 2000 yılı aşkın bir süredir Çin'de bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır. Antik çağlardan beri Hint ve Arap ilaçlarında da popülerdir. Zencefil geleneksel olarak aşağıdakiler için bir çare olarak kullanılmıştır:
·Baş ağrısı
·Karın ağrısı
·Mide bulantısı
·Artrit
·Soğuk algınlığı ve grip belirtileri
·Nörolojik problemler
Zencefil, anti-inflamatuar, antiviral, antifungal ve antibakteriyel olarak belgelenmiştir. Ek olarak, Fitoterapi Araştırması Güvenilir Kaynağı'nda yayınlanan 2014 tarihli bir araştırma, zencefil tozunun faydalarının, yaygın bir reçeteli migren ilacı olan sumatriptanınkiyle karşılaştırılabilir olduğunu, ancak daha az yan etkiye sahip olduğunu gösterdi.
Çoğu insan taze veya kuru zencefil kökü, takviyeleri veya özü tolere edebilir. Potansiyel ilaç etkileşimleri nedeniyle zencefil takviyelerini kan sulandırıcılarla birleştirmemeye dikkat edin.
Zencefil kapsülleri ve zencefil çayı eczanelerde bulunur. Zencefil suyu içmeyi de deneyebilirsiniz.
Kediotu (Valeriana officinalis)
Kediotu, Avrupa ve Asya'ya özgüdür. Artık Kuzey Amerika'da da yaygın olarak bulunur. Kediotu kullanımının izleri Hipokrat zamanından antik Yunanistan ve Roma'ya kadar uzanır. Birkaç yüzyıl sonra uykusuzluk için bir çare olarak kabul edildi. Valerian, çok sayıda rahatsızlığı tedavi etmek için kullanıldığı için 1500'lerde "her şeyi iyileştiren" olarak biliniyordu. Bunlar dahil:
·Uykusuzluk hastalığı
·Baş ağrısı
·Kalp çarpıntısı
·Titreme
·Endişe
Bazen modern baş ağrısı tedavisinde kullanılır, ancak kediotu migren ağrısının tedavisinde yararlılığını belirlemek için yeterince araştırılmamıştır.
Kediotu genellikle kurutulmuş köklerden yapılan bir takviye, çay veya tentür olarak alınır. Sıvı ekstrakt ayrıca kapsül şeklinde de mevcuttur.
Kişniş tohumu (Coriandrum sativum)
7.000 yılı aşkın bir süredir, farklı kültürlerdeki insanlar kişniş tohumunun iyileştirici ve baharat özelliklerini kullanmıştır. Kişniş, alerjiden diyabete ve migrene kadar değişen rahatsızlıkları tedavi etme yeteneğinden dolayı övüldü. Geleneksel Ayurveda tıbbı, taze tohumların üzerine sıcak su dökerek ve buharı soluyarak sinüs basıncını ve baş ağrılarını hafifletmek için kişniş kullandı.
Tohumun tıbbi etkileri üzerine yapılan araştırmalar, genellikle artrit ve diyabeti tedavi etme potansiyeline odaklanır. Migren ağrısı için bir çare olarak yararlı olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Bununla birlikte, kişniş tohumunun anti-inflamatuar potansiyeli, migreni olan bazı insanlar için faydalı olabilir.
Kişniş tohumları çiğnenerek yemek veya çaylarda kullanılabilir. Oral özler de mevcuttur.
Lavanta yağı (Lavender Oil)
Tatlı kokusuyla bilinen lavanta yağı (lavanta bitkisinin çiçeklerinden yapılır) oldukça kokuludur ve uzun süredir hijyen ürünlerinin parfümlenmesinde kullanılmaktadır. Lavanta, Akdeniz'i çevreleyen dağlık bölgelere özgüdür. Artık Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Eski Mısır'da mumyalama işlemi sırasında lavanta yağı kullanılmıştır. Antimikrobiyal özellikleri ve temiz kokusu nedeniyle daha sonra Roma, Yunanistan ve İran'daki hamamlara eklenmiştir. Aromatik çiçekler ve yağları, baş ağrısı ve uykusuzluktan stres ve yorgunluk gibi zihinsel sağlık şikayetlerine kadar her şeyi tedavi etmek için kullanıldı. Bu tarihsel kullanımların çoğu bugün popülerliğini koruyor.
2012'de yapılan bir araştırma, migren sırasında lavanta yağı solumanın semptomları hızla hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Lavanta yağını kullanmak için yağı içinize çekin veya şakaklara seyreltilmiş bir solüsyon uygulayın. Düzgün seyreltmez iseniz, yağ uygulama yerindeki cildi tahriş edebilir. Lavanta yağı, belirli dozlarda ağızdan alındığında toksik olabilir.
Biberiye (Rosmarinus officinalis)
Biberiye, Akdeniz bölgesine özgüdür. Tıbbi kullanımlar aşağıdakilerin tedavisini içermektedir:
·Kas ve eklem ağrısı
·Hafıza sorunları
·Konsantrasyon güçlükleri
·Sinir bozuklukları
·Dolaşım problemleri
·Karaciğer rahatsızlıkları
·Migren
Biberiye yağı seyreltilebilir ve topikal olarak uygulanabilir veya aromaterapik amaçlar için solunabilir. Bitkinin yaprakları kurutulabilir ve kapsüllerde kullanılmak üzere öğütülebilir. Çaylarda, tentürlerde ve sıvı özlerde de kullanılabilir. Biberiyenin antimikrobiyal, antispazmodik ve antioksidan etkileri olduğuna inanılmaktadır. Yine de migren ağrısını azaltma yeteneği iyi çalışılmamıştır.
Sonuç Olarak:
Bitkisel tedavilere ek olarak, önemli araştırmalar diyetin migren sıklığı, süresi ve yoğunluğu üzerinde önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Migren için potansiyel önleyici tedbirler ve tedaviler şunları içerir:
·Az yağlı bir diyet yemek
·Igg antikor üretimi gösteren gıdaların ortadan kaldırılması veya sınırlandırılması
·Bağırsak florası içeriğini iyileştirmek
·Düşük kan şekerini en aza indirmek için sürekli yemek
Tıpkı ilaçlar gibi, bitkilerin de vücut üzerinde önemli yan etkileri olabilir. Bazıları diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve yanlış kullanıldığında tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Kullanmadan önce tüm tedavi seçeneklerini doktorunuzla tartışın.
Bir migren günlüğü veya migren uygulamasında tetikleyicilerinizi, semptomlarınızı, ağrı yoğunluğunu ve süresini ve diğer ilgili faktörleri izlemeyi düşünün. İster farmasötik tedavileri, ister doğal ilaçları veya bunların bir kombinasyonunu seçin, deneyimlerinizin eksiksiz bir kaydına sahip olmak size ve doktorunuza en iyi tedavi seçeneklerini belirleme konusunda yardımcı olacaktır.
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır.
Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır!