Tatlı Badem Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları
Tatlı Badem Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları
Badem, beslenme güç merkezlerindendir. Sağlıklı yağlar, lif, fitokimyasallar, vitaminler ve minerallerle doludurlar.
Badem, aslen Orta Doğu'da yetiştirildi. Bugün California, dünyanın en büyük badem üreticisidir. California'nın badem üretimi son 20 yılda ikiye katlandı. Bunun nedeni, giderek daha fazla insanın sağlık yararlarının farkına varmasıdır. Amerikan kalp derneği, bademleri kalp sağlığına iyi gelen yağlar için önerir.
Badem Yağı Nedir?
Kurutulmuş badem ağırlığının yaklaşık yarısı yağdır. Yağı minimum ısıyla çıkarmak için olgun bademler preslenir.
Bu rafine edilmemiş badem yağı, yağın besinlerini ve lezzetini korur. Rafine badem yağı oluşturmak için yüksek ısı ve bazen kimyasallar kullanılır.
Rafine badem yağı ısıya daha dayanıklı olsa da, rafine edilmemiş çeşitlerin besin değerinden yoksun olabilir. Tatlı badem yağı olarak da adlandırılan badem yağı, acı badem yağı ile aynı şey değildir.
Acı badem yağı, farklı badem çeşitlerinden yapılır. Bademlerin derisinde doğal olarak bulunan toksinleri gidermek için rafine edilmiştir.
Badem Yağının Genel Faydaları
Badem yağı E vitamini ile doludur ve harika bir magnezyum, fosfor ve bakır kaynağıdır. Antioksidan bakımından zengin yağ, serbest radikallerle savaşma yetenekleriyle bilinir. Aynı zamanda antienflamatuardır ve bağışıklığı artırır.
Omega-3 yağ asitleri içeren badem yağı, sağlıklı kolesterol seviyelerini korumanıza ve hafızanızı geliştirmenize yardımcı olabilir. Kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara yakalanma riskinizi düşürmenize yardımcı olabilir.
Badem Yağının Cilde Faydaları
Badem yağı yüzyıllardır cildi yatıştırmak ve küçük yaraları ve kesikleri tedavi etmek için kullanılmıştır. Egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için eski Çin ve Ayurveda uygulamalarında kullanılmıştır.
Badem yağı, kuru cildi yatıştırmanın ötesinde, ten rengini ve cilt tonunu iyileştirebilir. Oldukça yumuşatıcıdır, yani nem emilimini ve su kaybını dengelemeye yardımcı olur. Antibakteriyel olduğu ve A vitamini ile dolu olduğu için badem yağı sivilce tedavisinde kullanılabilir. E vitamini konsantrasyonu ayrıca güneş hasarını iyileştirmeye, yaşlanma belirtilerini azaltmaya ve yara izlerinin solmasına yardımcı olabilir.
Badem yağı hızla emilir ve güçlü bir nemlendiricidir, bu nedenle yüz veya vücutta kullanılabilir. Faydalarını elde etmek için düz bir şekilde uygulayabilir veya uçucu yağlarla karıştırabilirsiniz. Badem yağı cildinizi nemlendirmenin ötesinde harika bir masaj yağı veya cilt bakımıdır.
Ayrıca güçlü antifungal özelliklere sahiptir. Sporcunun ayağındaki hasarı önlemek veya saçkıran gibi diğer mantar enfeksiyonlarını gidermeye yardımcı olmak için sürebilirsiniz. Badem yağını temizleyici olarak veya makyajı nazikçe çıkarmak için kullanabilirsiniz.
Badem Yağının Saça Faydaları
Badem yağından yararlanabilecek tek şey cildiniz değildir. Besleyici yağ saçınızı yumuşatabilir ve güçlendirebilir. B-7 vitamini veya biotin açısından zengindir, bu nedenle badem yağı saç ve tırnakları sağlıklı ve güçlü tutmaya yardımcı olur. Ayrıca doğal bir SPF 5 ile saçınızı güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabilir.
Badem yağını saç derisi tedavisi olarak kullanabilirsiniz. Antibakteriyel ve mantar öldürücü özellikleri onu kepeğe neden olan mayayı dengelemede etkili kılar. Cilde kolayca nüfuz eder, bu nedenle badem yağı saç derisini nemlendirmede ve saç köklerini temizlemede iyi çalışır.
Ayrıca badem yağı ile kabarmayı düzeltebilir ve hasarlı saçları iyileştirebilirsiniz. Nemlendirmek ve kabarmayı azaltmak için kurutmadan önce saçınızın uçlarına uygulayın.
Badem Yağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Kalbiniz badem yağı yediğiniz için size teşekkür edecek. Tekli doymamış yağ asitleriyle dolu badem yağı, "iyi" kolesterol veya yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin (HDL) seviyelerini yükseltebilir. Doymuş ve trans yağların yerini aldığında "kötü" kolesterol veya düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) düzeylerini de düşürebilir.
Badem yağı, yüksek seviyedeki antioksidanlar, vücuttaki iltihabı azaltma özelliği ve kolesterol üzerindeki etkisi nedeniyle kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Badem yağı ile yemek pişirirken, yağın yanmasını ve besin değerini kaybetmesini önlemek için rafine edilmemiş olmasını veya sızma yağları düşük ısıda tutmayı unutmayın. Badem yağı en iyi salata sosu, düşük ısıda pişirme veya ekstra lezzet ve besin eklemek için bir yemeğin üzerine bitirme yağı olarak kullanılır.
Rafine yağ, 420°F'ye (215°C) kadar çok daha yüksek bir ısıya dayanacak şekilde işlendiğinden, kızartma veya soteleme için kullanılabilir.
Sonuç Olarak
Bütün bademler en fazla beslenmeyi sağlayacak olsa da, badem yağı diyetinize sağlıklı bir katkı olabilir.
İster vücudunuza ister salatanıza koyun, rafine edilmemiş veya sızma badem yağı arayın. Rafine edilmemiş yağ, cildiniz, saçınız ve sağlığınız için faydalı olan besin maddelerinin çoğunu korur.
Alerjiniz olup olmadığından emin değilseniz, badem yağını yemeden veya vücudunuzda kullanmadan önce test yaptırmak en iyisidir.
Alerjiniz olduğunu düşünmüyorsanız, cilt bakım rutininizde kullanmadan önce bileğinizin iç kısmındaki yağı test edin.