ALIÇ YAPRAĞI
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Crataegus laevigata (Poir.) DC. / May, mayhaw, midland hawthorn / Zweigriffeliger Weißdorn / Aubépine épineuse
Botanik özellikler: 6 m yüksekliğinde, dikenli, yaprak döken bir çalı veya küçük bir ağaç. Yapraklar açık yeşil, hafifçe 3-7 loplu, düzensiz dişli, tabanda sapa bileşik iki yaprakçık taşır. Mayıs - haziran aylarında açılan hafifçe acıbadem kokulu beyaz çiçekler kümeler oluşturmuş halde. Sonbaharda olgunlaşan yalancı meyveler 12 mm çapında, koyu kırmızı. İki tohumlu.
Yayılış: Anavatanı Kuzey Afrika ve Avrupa. Kuzey yarıkürenin bütün ılıman bölgelerinde yaygın.
Doğal yetişme ortamı: 2000 m’ye kadar yükseklikte ormanlık alanlar, çit araları, az çok gölgeli çalılıklar
Yetiştirme koşulları: Dona dayanıklı bir türdür, güneşi sever, toprak olarak seçici değildir. Soğuklatılan tohum veya aşılamayla çoğaltılır.
Kullanılan kısım: Kurutulmuş çiçekli ve yapraklı dal uçları, yalancı meyve
Hasat zamanı: İlkbahar (çiçekli ve yapraklı dal uçları), yaz (yalancı meyve)
İçerik: Aromatik yağlar, fenolik maddeler (fenolik asitler, flavonoitler, proantosiyanidinler, tanenler), glikozitler (flavon glikozitleri, saponin glikozitleri), terpenoitler, vitaminler (özellikle C)
Tıbbi etki: Anksiyolitik, antiastmatik, antidiyareik, antienflamatuvar, antioksidan, antispazmotik, diüretik, kardiyoaktif, antihipertansif (dispne ve koroner vazodilatasyon), litagog, sedatif
Kullanım şekli ve dozu: Yalancı meyve: 0.3-1 g / gün Çiçekli ve yapraklı dal uçları: Tıbbi çay (demleme): 5 g / gün Tentür (%45): 3 × 1-2 ml / gün
Uyarılar: Baş ağrısı (nadir), baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, ajitasyon (hafif ve nadir) yapabilir. Kalp ilaçları (antiaritmik, antihipertansif) alanlar, kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olanlar, anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
Yemek olarak kullanımı: Genç yapraklar salata şeklinde değerlendirilir. Yalancı meyveler reçel, şurup ve alkollü içecek üretiminde kullanılır.
Veterinerlikte kullanımı: Küçük hayvanlarda faydalanılır.
Diğer kullanımları: Odunundan küçük kutu yapımında kullanılır. Bahçe ve parklarda süsleyici özelliğinden dolayı yetiştirilir.
Kaynaklar: Ammon H, Handel M. 1981. Planta Medica 43: 105-20 (I.); 209-34 (II.); 313-22(III.) Holubarsch C, Colucci W, Meinertz T et al. 2000. Eur J Heart Fail 2(4): 431-7 Pittler M, Schmidt K, Ernst E. 2003. Am J Med 114(8): 665-74 Rigelsky J, Sweet B. 2002. Am J Health-Syst Pharm 59(5): 417-22 Walker A, Marakis G, Morris A et al. 2002. Phyother Res 1681): 48-5
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.