ALOE VERA
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Aloe vera (L.) Burm.fil. / Barbados aloe, Curacao aloe / Aloe / Aloès, aloès du Cape
Botanik özellikler: 1.5 m yüksekliğinde, etli yapraklı, gövdesiz, çok yıllık bir tür. Yapraklar tabanda rozet oluşturmuş, 50 × 8-10 cm, kenarları dikenli, grimsi - yeşil, gençken üzeri açık renkli lekeli. Çiçekleri taşıyan sap az çok dallanmış. Çiçekler kısa saplı, tüpsü, sarı - turuncu, 1-2.5 cm, az çok sarkık ve seyrek dizilişli.
Yayılış: Anavatanı Doğu ve Güney Afrika. Kuzey Afrika, Arabistan yarımadası, Akdeniz ülkeleri, Çin ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde doğallaşmış. Özellikle ABD, Orta Amerika, Venezuella ve Hindistan’da yetiştirilir. Türkiye’de Batı Akdeniz bölgesi harabelerinde doğal olarak bulunur.
Doğal yetişme ortamı: 200 m’ye kadar yükseklikte bol güneşli, kurak ve kumlu topraklar, taşlı yamaçlar, harabeler
Yetiştirme koşulları: Don tehlikesi olmayan, bol güneşli veya kısmen gölgeli yerleri, süzek toprakları tercih eder. Kışın hemen hiç sulanmaz. Yetiştiği yerde ısı 5°C’nin altına düşmemelidir. Tohumların çimlenme süresi 4 ayla 2 yıl arasında değişir.
Yazın ayrılan genç sürgünlerin 2 gün süreyle kum + kompost karışımında bekletildikten sonra yetiştirileceği yere aktarılmasıyla çoğaltılır. İç mekanda yetiştirilebilir.
Hasat zamanı: Her zaman. (2 yaşın üzerindeki bitkilerin yaprakları daha etkilidir.)
İçerik: Aloe / reçine, antrakinon glikozitleri; jel / amino asitler, enzimler, fitosteroller, karbonhidratlar, mineraller, sabit yağlar, tanenler, vitaminler
Kullanılan kısım: Taze yaprağın parenkimatik hücrelerinden elde edilen jel, yaprağın iletim demetlerinin içindeki öz (aloe)
Tıbbi etki: Jel / haricen antibakteriyel, antienflamatuvar, antifungal, antiviral, immünomodülatör, sikatrizan (güneş, radyasyon ve kaynar su yanıkları); dahilen antiülser, aperitif. Aloe / haricen antihemoroidal; dahilen hipoglisemik, laksatif
Kullanım şekli ve dozu: Haricen: jel, krem, losyon, şampuan (Aloe içeriği en az %70) Dahilen: 50-200 mg / gün (laksatif); 2.5 ml / gün (hipoglisemik)
Uyarılar: Haricen kullanımda alerjiye; dahilen kullanımda nefrit,
idrarda renk değişikliği (asit pH’da turuncu; bazik pH’da kırmızı - mor), gastrit, kusma, ishal, kalın barsak mukozasında renklenme ve karında kasılmaya neden olabilir. Apandisit, kronik böbrek sorunları, kronik kabızlık, hemoroid, nedeni bilinmeyen karın ağrıları varlığında, adet döneminde ve 10 yaş altı çocuklarda dahilen kullanılmaz, dahilen kullanımın 2 haftadan uzun sürmemesi gerekir. Pürgatif etki görülebilir. Kardiyotonik glikozitlerle etkileşim gösterir. Anne adayları ve emzirenler dahilen aloe ürünlerini kullanmamalıdır.
Veterinerlikte kullanımı: Haricen dermatolojik sorunlarda (alerji, abse, mantar enfeksiyonları v.s.) kullanılır. Diğer kullanımları: Kozmetikte nemlendirici olarak faydalanılır. Süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Kaynaklar: Davis RH, DiDonato JJ, Johnson RWS et al. 1994. J Am Ped Med Assoc 84(12): 614-21 Ernst E. 2000. Brit J Dermatol 143(5): 923-9 Kaufmann T, Kalderon N, Ullman Y et al. 1988. J Burn Care Rehab 9: 156 Klein SD, Penneys NS. 1988. J Am Acad Derm 18: 714-9 Suga T, Hirata T. 1983. Cosmetics and Toiletries 98: 105-8 West DP, Zhu YF. 2003. Am J Inf 31(1): 40-2
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.