MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

CEVİZ YAPRAĞI

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Juglans regia L. / California walnut, English walnut, Persian walnut / Echte Walnuss, walnussbaum / Noyer, noyer commun
 
Botanik özellikler: 30 m yüksekliğinde, yaprak döken, yavaş büyüyen bir ağaç. Gövde grimsi. Yapraklar almaşık, 25-40 cm uzunluğunda, 5-9 tane tam kenarlı 5-12.5 cm uzunluğunda yaprakçıktan oluşmuş. Erkek çiçekler 5-10 cm uzunluğunda sarkık topluluklar halinde; dişi çiçekler 2-5 çiçekten ibaret bir grup şeklinde. Meyve yeşil, etli. Tohum tek.
 
Yayılış: Güneydoğu Avrupa, Batı ve Orta Asya. Kuzey ve güney yarıkürenin uygun bölgelerinde yetiştirilen çeşitleri vardır; doğallaşmış olarak da bulunur. Türkiye’de genellikle Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri.
 
Doğal yetişme ortamı: 1550 m’ye kadar yükseklikte karışık orman içleri, orman açıklıkları, kalkerli yamaçlar, ekili alanlar, güneşli yerler
 
Yetiştirme koşulları: Bol güneş alan yerleri, derin toprakları sever. Dondan zarar görür. Ancak kuraklığa dayanıksızdır.
 
Kullanılan kısım: Yaprak, meyve kabuğu, tohum (yenir)
 
Hasat zamanı: Yaz
 
İçerik: Acı maddeler, sabit yağlar (%62-71 / omega-3), mineraller (özellikle selenyum), tanenler, vitaminler (özellikle C, D, E, K)
 
Tıbbi etki: Antienflamatuvar, antifungal, antihiperglisemik, antihiperlipidemik, antimikrobiyal, antinosiseptif, antioksidan, antiproliferatif, astrenjan, depüratif, galaktofüj, kardiyoprotektif, kolagog, nootropik, tonik
 
Kullanım şekli ve dozu: Meyve kabuğu: Toz: 375-500 mg / gün Yaprak: Tıbbi çay (haşlama - %5): 5-10 g / gün
 
Yemek olarak kullanımı: Tohumları besleyicidir. Ancak fazla yenir ve yağı günde 3 g’dan fazla alınırsa ishale yol açabilir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Genellikle küçük hayvanların hastalıklarında kullanılır. Yaprakları atlarda arpalama adı verilen bir tabloya neden olur.
 
Diğer kullanımları: Meyve kabuğundan sarı, yapraklardan kahverengi boyar madde; tohumlardan kolayca okside olan bir yağ; meyve kabuğundan insektisit elde edilir. Yaprak ve taze meyvelerin kabuğundan balıkları bayıltmada faydalanılır. Yağı, boya ve cilacılıkta, odunu ise mobilyacılıkta kullanılır. Dökülen yaprakları gübre olarak kullanılmaz zira diğer bitkiler için zehir etkisi gösterir.
 
Kaynaklar: Haider S, Batool Z, Tabassum S et al. 2011. Plant Foods Hum Nutr 66(4): 335-40 Liu C, Tai Z, Feng S et al. 2012. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi 37(10): 1417-21 Özrenk K, Javidipour I, Yarılgaç T et al. 2012. Food Sci Technol Int 18(1): 55-62 Rather MA, Dar BA, Dar MY et al. 2012. Phytomedicine 19(13): 1185-90 Zakavi F, Golpasand Hagh L, Daraeighadikolaei A et al. 2013. Int J Dent 85: 4765
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.