ÇÖREK OTU
İÇERİK;
Çörekotu tohumları; uçucu yağ (Timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ), ditimokinon (nigellon), timol, karvakrol, α ve β-pinen, d-limonen, dsitronellol, p-simen) ve aynı zamanda acı maddeler de içermektedir.
Tıbbi Etki;
Çörek otunun bronkodilatasyon,anti-histaminik, antiinflamatuar, antilökotrienler ve immüno-modülatör Çörek otu tohumlarından izole edilen nigellonun (ditimokinon) histamin salgılanmasını önemli ölçüde engellediği gösterilmiştir. Çörek Otu yağının anti enflamatuar, nefes borusunu genişletici ve gevşetici (spazmolitik) özelliği bulunmaktadır.
Çörekotunun anti-kanser özellikleri temel olarak güçlü anti-proliferatif, pro-apoptotik, anti-oksidan, antimutajenik ve anti-metastatik etkilerine bağlıdır. N. sativa'nın tümör başlangıcına ve ilerlemesine karşı koruyucu etkileri kısmen enflamasyonu baskılayabilme ve bağışıklık güçlendirici etkilerine atfedilmiştir.
DOZ; Dahili kullanımı: Çörekotu yağı yetişkinlerde günde 3 kez 5’er ml alınabilir.
4-12 yaş arası doz günde 3 kez 2.5 ml, 2-4 yaş arası ise doz günde 3 kez 1’er ml dir.
Kurutulmuş siyah tohumlar günde 500 mg- 1 gr kadar üç kez ağız yoluyla alınması tavsiye edilir. Çörek otu tohumu günlük 25 gram’dan fazla miktarlarda kullanılmamalıdır.
KAYNAKLAR;
Koshak A, Koshak E, Heinrich M. Medicinal benefits of Nigella sativa in bronchial asthma: A literatüre review, 2017.
Majdalawieh AF, Fayyad MW. Recent advances on the anti-cancer properties of Nigella sativa, a widely used food additive, 2016.