MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

EBEGÜMECİ

 
 
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Malva sylvestris L. / Common mallow / Wilde Malve, Große Käsepappel / Mauve grande mauve sylvestre, mauve des bois
 

Botanik özellikler: 80 cm yüksekliğinde, 2 veya çok yıllık otsu bir tür. Gövde dik veya yatık - dik, tüylü. Yaprakları uzun saplı, daire şeklinde, 4 cm çapında ve 5-7 loplu, kenarları dişli ve az çok tüylü. Mayıs - eylül aylarında açılan çiçekleri gösterişli, 18-25 mm uzunluğunda, ucu hafifçe içeri girmiş, genellikle pembe - eflatun üzeri morumsu çizgili. Meyve kuru, olgunlukta yarım halka şeklinde her biri tek tohumlu kısmi meyvelere ayrılır.
 
Yayılış: Kuzey Afrika, Avrasya. Türkiye’de yaygın.
 
Doğal yetişme ortamı: 500 m’ye kadar olan yükseklikte tarlalar, açık alanlar, yol kenarları
 
Yetiştirme koşulları: Güneşli, süzek ve fakir topraklarda daha iyi gelişir. Toprak nemli olursa gövde yumuşak olur ve bağlamak gerekir. Nisan - mayıs aylarında veya sonbaharda ekilen tohumlarla kolayca çoğaltılır.
 
Kullanılan kısım: Çiçek, kök, yaprak (çiçek ve sapından kurtarılmış)
 
Hasat zamanı: İlkbahar (yaprak, çiçek), sonbahar (kök) 
 
İçerik: Antosiyaninler, glikozitler, mineraller (özellikle çinko, potasyum), müsilaj (%6-20), pektin, tanenler, vitaminler (özellikle A, B1, B2, C)
 
Tıbbi etki: Sindirim ve solunum sistemi tahriş ve iltihaplarında koruyucu; abortif, ağız ve boğaz mukozasındaki tahrişi önleyici (gargara şeklinde), mukoza ile deri çıban ve yaralarının ağrılarını giderici (lapa şeklinde), antioksidan, antienflamatuvar, antikanser, antiülserojenik, demülsen, emolyen, laksatif Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (soğuk demleme): 5 g /gün
 
Uyarılar: Yüksek dozda pürgatif etki görülebilir.
 
Yemek olarak kullanımı: Genç yaprak ve meyveler salata, çorba ve sebze olarak değerlendirilir.
 
Diğer kullanımları: Kabukları soyulmuş kökler diş çıkarmayı kolaylaştırıcı olarak kullanılır.
 
Kaynaklar: DellaGreca M, Cutillo F, D’Abrosca B et al. 2009. Nat Prod Commun 4(7): 893-6 Gasparetto JC, Martins CA, Hayashi SS et al. 2012. J Pharm Pharmacol 64(2): 172-89 Romojaro A, Botella MA, Obón C et al. 2013. Int J Food Sci Nutr [Epub ahead of print] Samavati V, Manoochehrizade A. 2013. Int J Biol Macromol 60:427-36
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.