EKİNEZYA
Latince / İngilizce / Almanca adlar: Echinacea purpurea (L.) Moench / Pale purple coneflower / PrärieIgelkopf
Botanik özellikler: Basit köklü, 100 cm yüksekliğinde, nadiren dallanmış, az çok yoğun tüylü, çok yıllık bir tür. Yapraklar 1, 3 veya 5 damarlı, eliptikten lanseolata kadar değişen şekillerde, dişli, 5-30 × 5-12 cm. Çiçek durumunun sapı 8-25 cm, kahverengimsi yeşil. Mayıs - haziran aylarında açan çiçek durumları genellikle 15-30 mm çapında, dilsi çiçekler soluk pembe - eflatun, 40-90 × 5-8 mm. Çiçek durumunun sapını çevreleyen yaprakçıklar 8-17 × 1-8 mm; çiçek tablasındaki pullar 9-15 mm, uçları sivri, turuncu ve az çok dik. Dilsi çiçekler pembeden kızılımsı mora kadar değişen renklerde, 30-80 × 7-19 mm. Meyve tüysüz, 3.7-5 mm.
Yayılış: ABD, Kanada. Yetiştirilir. Doğal yetişme ortamı: 3000 m’ye kadar yükseklikte orman açıklıkları, yol kenarları Yetiştirme koşulları: Gübreli ve kumlu toprakları, güneşli yerleri tercih eder. Soğuğa dayanıklıdır. İlkbaharda ekilen meyve veya kışın köklerin ayrılması ya da çelikle çoğaltılır.
Kullanılan kısım: Yapraklı ve çiçekli topraküstü kısmı, kök, öz (sıvı veya yarı katı)
Hasat zamanı: İlkbahar (çiçekli topraküstü kısmı), yaz sonu (kök) İçerik: Alkaloitler, fenolik maddeler (flavonoitler, siyanidinler), karbonhidratlar, yağ asitleri
Tıbbi etki: Antienflamatuvar (özellikle deri hastalıklarında), immünostimülan-antiviral (üst solunum yolu ve alt üriner sistem enfeksiyonlarında)
Kullanım şekli ve dozu: Toz: 3 × 1 g / gün Taze öz: 6-9 ml / gün Tentür (%45): 2-5 ml / gün
Uyarılar: Sistemik hastalıklar (tüberküloz, MS gibi), otoimmün hastalıklar (diyabet, romatoid artrit gibi) ve AIDS’de kullanılmaz. Alerjik reaksiyonlara; ürtiker, astım atakları ve anafilaksiye neden olabilir.
Veterinerlikte kullanımı: Tek ve çift tırnaklı hayvanlarda sikatrizan olarak kullanılır.
Diğer kullanımları: Gösterişli çiçekli durumlarından dolayı süs bitkisi olarak değerlendirilir.
Kaynaklar: Chen XL, Zhang JJ, Chen R et. al. 2013 Biomed Result 540316 Goey AK, Meijerman I, Rosing H. et. al. 2013. Br J Clin Pharmacol 76 (3): 467-74 Kim HR, Oh SK, Lim W et. al. 2014 Nat Prod Commun 9 (4): 511-4
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.