FUNDA YAPRAĞI
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Calluna vulgaris L. / Heather, ling, Scots heather / Besenheide / Callune
Botanik özellikler: 90 cm yüksekliğinde, yaprak dökmeyen bir çalı. Gövde dallanmış. Yaprakları 1-3.5 mm uzunluğunda, sapsız, gençken grimsi yeşil, olgunlukta kahverengimsi - mor; ağustos - ekim aylarında açan çiçekler 3 mm uzunluğunda, pembe veya pembe - mor bazen beyaz. Meyve dört bölüm ve tohumlu, kuru.
Yayılış: Kuzey yarıküre. Türkiye’de Marmara ve Karadeniz bölgeleri.
Doğal yetişme ortamı: 2500 m’ye kadar yükseklikte orman açıklıkları, sulak alanların kenarları, çalı araları, asitli topraklar
Yetiştirme koşulları: Soğuğa dayanıklıdır. Asidik ve az miktarda gübre içeren topraklarda iyi gelişir; kireçli topraklardan hoşlanmaz. Sürgünlerin köklendirilmesiyle çoğaltılır.
Hasat zamanı: Sonbahar
İçerik: Alkaloitler, aromatik yağlar, fenolik maddeler (fenolik asitler, flavonoitler, tanenler), glikozitler, reçine
Kullanılan kısım: Çiçekli durumdaki topraküstü kısmı veya çiçekler
Tıbbi etki: Antiartritik, antidiyareik, antienflamatuvar, antinosiseptif, antiproliferatif, anti romatizmal, antiseptik (özellikle üriner sistemde), astrenjan, diüretik, sedatif, südorifik
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme - %5): 15-20 g / gün Uyarılar: Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
Yemek olarak kullanımı: Arılar çiçeklerinden bal yapar. Genç sürgünler bazı içkilere koku vermek ve mayalamak için eklenir.
Diğer kullanımları: Yaprakları yastıkların doldurulmasında, kökleri nefesli müzik aletleri yapımında kullanılır. Özellikle kaya bahçelerinde yetiştirilen 300 kadar çeşidi vardır.
Kaynaklar: Najid A, Simon A, Delage C et al. 1992. Eicosanoids 5(1): 45-51 Orhan I, Küpeli E, Terzioğlu S et al. 2007. J Ethnopharmacol 114(1): 32-7 Pavlović RD, Lakusić B, Doslov-Kokorus Z et al. 2009. Pharmazie 64(10): 656-9 Saaby L, Rasmussen HB, Jäger AK. 2009. J Ethnopharmacol 121(1): 178-81
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.