MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

HAYIT TOHUMU

 
 
Latince / İngilizce / Almanca /Fransızca adlar: Vitex agnus-castus L. / Agnus castus, chaste tree, chasteberry, hemptree, monk’s pepper, vitex / Mönchspfeffer / Gattilier
 
Botanik özellikler: 5 m yüksekliğinde, yaprak döken, çalı veya küçük bir ağaç. Gövde dallanmış. Yapraklar uzun saplı, 3.5-15 × 0.5-2.8 cm, üst yüzü koyu yeşil alt yüzü kısa beyazımsı tüylerle kaplı 5 yaprakçıktan oluşmuş. Haziran - eylül aylarında açılan çiçekler eflatun - mor, hafifçe kokulu, 8 mm uzunluğunda. Meyve koyu mor ve küremsi, 3-4 mm çapında.
 
Yayılış: Akdeniz ülkeleri. Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu dışında yaygın.
 
Doğal yetişme ortamı: 750 m’ye kadar yükseklikte denize yakın kumlu topraklar, kayalık yerler, kireç taşlı yamaçlar
 
Yetiştirme koşulları: Kuraklığa dayanıklıdır, soğuktan ve ağır killi topraktan hoşlanmaz. Süzek ve nemli toprakları sever. İlkbahar veya sonbaharda tohumla ve yazın çelikle çoğaltılabilir. Tohumlar sonbaharda ekilir.
 
Kullanılan kısım: Meyve (olgun)
 
Hasat zamanı: Sonbahar
 
İçerik: Alkaloitler, aromatik yağlar, terpenoitler, flavonoitler, iridoitler, polifenoller, saponinler, yağ asitleri, vitaminler
 
Tıbbi etki: Kadınlarda menstruasyon öncesi ve sırasındaki şikayetleri azaltıcı, süt verimini arttırıcı (galaktogog)
 
Kullanım şekli ve dozu: Tıbbi çay (demleme): 0.5-1 g / gün Drog: 30-240 mg / gün Tentür (%50-70): 0.15-0.2 ml / gün
 
Uyarılar: Düzensiz adet kanaması, cilt sorunları, ağız kuruluğu, karın ağrısı, bulantı, kusma, taşikardi, baş dönmesi, baş ağrısı, kontakt alerji ve güneş hassasiyetine yol açabilir. Dopamin reseptörü agonistleri ve antagonistleri, oral kontraseptif veya hormon replasman tedavisi alanlar, anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Meyveleri bazı ülke mutfaklarında değerlendirilir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Büyük ve küçükbaş hayvanlarda kullanılır.
 
Kaynaklar: Halaska M et al. 1998. Ceska Gynekol 63(5): 388-92 Jarry H, Leonhardt S, Gorkow C. 1994. Exp Clin Endocrinol 102 (6): 448-54 Lautrizen C. et al. 1997. Phytomedicine 4: 183-9 Okuyama E, Fujimori S, Yamazaki M et al. 1998. Chem Pharm Bull 46(4): 655-62 Turner S, Mills S. 1993. Comp Ther Med 1: 73-7
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.