KEÇİBOYNUZU
Latince / İngilizce / Almanca / Fransızca adlar: Ceratonia siliqua L. / Carob tree, locust, St. John’s-bread / Johannisbrotbaum, Karobbaum / Caroubier
Botanik özellikler: 20 m yüksekliğinde, yaprak dökmeyen, uzun ömürlü bir çalı veya ağaç. Yapraklar parlak yeşil ve sert, tek sayıda yaprakçıktan meydana gelmiş. Kızılımsı erkek ve dişi çiçekler küçük ve gösterişsiz. Meyve, sarkık, 1020 cm uzunlukta, yeşil, olgunlukta koyukahverengi ve sert, açılmaz. Tohum sert, kızılımsı kahverengi ve genellikle 8-18 tane.
Yayılış: Akdeniz ve Ortadoğu. Özellikle Güney Afrika, Avustralya, Hindistan, Meksika ve ABD’de (Kaliforniya) yetiştirilir. Türkiye’de genellikle Marmara, Ege ve Akdeniz bölgeleri.
Doğal yetişme ortamı: 300 m’ye kadar yükseklikte makilik bölgeler
Yetiştirme koşulları: Ilık ve az çok gölgeli yerlerde de yetişebilirse de sıcak ve kurak, bol güneşli yerleri tercih eder. Sonbaharda ekilen tohumlarla çoğaltılır.
Kullanılan kısım: Gövde kabuğu, meyve, tohum
İçerik: Tohum [müsilajlar, nişasta, sabit yağ, zamk]; meyve [amino asitler, mineraller (özellikle demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, mangan), polifenoller, proteinler, sabit yağ, şekerler, vitaminler, tanenler]
Hasat zamanı: Sonbahar başı
Tıbbi etki: Antidiyareik-astrenjan (olgun meyve ve kabuk), antioksidan, antiemetik, laksatif (ham meyve)
Kullanım şekli ve dozu: Meyve: Tıbbi çay (haşlama - %5): 10-100 g / gün
Yemek olarak kullanımı: Olgun meyveler besleyicidir; doğrudan veya toz edildikten sonra unlu yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılır.
Diğer kullanımları: Tohumlar sabit ağırlıklarından dolayı tartım işlerinde kullanılmıştır. Tohumlardan elde edilen zamktan kağıt, tekstil, kozmetik ve ecza yapımında yararlanılır.
Kaynaklar: Agrawal A, Mohan M, Kasture S et al. 2011. Nat Prod Res 25(4): 450-6 Ayaz FA, Torun H, Glew RH et al. 2009. Plant Foods Hum Nutr 64(4): 286-92 Kumazawa S, Taniguchi M, Suzuki Y et al. 2002. J Agric Food Chem 50(2): 373-7 Özcan MM, Arslan D, Gökçalık H. 2007. Int J Food Sci Nutr 58(8): 652-8 Papagiannopoulos M, Wollseifen HR, Mellenthin A et al. 2004. J Agric Food Chem 52(12): 3784-91
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz!
İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.