KİRAZ SAPI
Bulunduğu bölgeye ve ağacın çeşidine göre kiraz meyvesi nisan sonu ile temmuz başı arasında olgunlaşır. Kiraz, yuvarlak biçimli, etli, sulu, hafif lifli, lezzetli ve hoş aromalı bir meyvedir. O taze yenildiği gibi pastalarda, dondurmalarda ve diğer tatlı türlerinde kullanıldığında enfes lezzetler yaratır.
Çok çok eski tarihlerden beri insanoğlunun severek tükettiği bu meyve Yunan mitolojisinde doğum ve yenilenmeyi simgeler. Çin’de ölümsüzlüğü... Roma kralı Sezar tarafından Giresun’dan alınıp tüm dünyaya yayıldığı söylenir. O dönem Giresun’un ismi Kerasus (kiraz) imiş. Bir Çin mitosunda tanrıça Xi Wang Mu’nun her bin yılda bir kiraz bahçelerine ölümsüzlük depoladığına inanılır. Kiraz ağaçları kötü ruhlara, kara büyüye geçit vermemesiyle bilinir. Hâlâ yeni yılda Çin’de kapılara kiraz ağacı dalı asılır ve bahçelere kiraz ağacından heykeller yerleştirilir.
Kiraz sapı bitkisinden; kiraz sapı çayı, kiraz sapı kapsülü üretilir.
Halk arasında kiraz sapı çayı içmenin gut hastalığına, bedenin su dengesini düzenlemeye, kanı temizlemeye, kolesterolün düşürülmesine, sinirleri yatıştırmaya iyi geldiğine inanılır.[1]
[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop_(s271)