MENÜ
Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

PAPAYA

 
 
Latince / İngilizce / Almanca adlar: Carica papaya L. , Melon tree, papaya, pawpaw / Baummelone, mamaobaum, melonenbaum, papaya, papayabaum / Papayer
 
Botanik özellikler: 5 m yüksekliğinde, 10-30 cm çapında, hızlı büyüyen, otsu bir tür. Gövde dik, içi boş. Yapraklar çıplak, gövdenin tepesinde daha sık olmak üzere, almaşık dizili, 25-75 cm çapında ve 7-11 loplu, uzun saplı (25-100 cm). Sarı ve kokulu çiçekler, çok kısa saplı ve sarkık. Meyve etli, olgunlukta turuncu, tek gözlü, çok sayıda koyu yeşil veya kahverengi - siyah tohumlu, genellikle 10-50 × 7-15 cm, bazen 5 kg ağırlığa ulaşabilir.
 
Yayılış: Tropik Amerika. Yetiştirilir.
 
Doğal yetişme ortamı: 1000 m’ye kadar yükseklikte tropik ortamlar
 
Yetiştirme koşulları: Humusça zengin, süzek toprakları ve tropik koşulları tercih eder, su basan yerlerden ve soğuktan hoşlanmaz. Olgunlaşmış meyvelerden çıkarılan tohumların hemen ekilmesiyle yetiştirilir. Bu tohumlar yaklaşık bir ayda çimlenir. Kurutulmuş tohumların çimlenme süresi ise uzundur. Fidelerin bir süre aşırı ışık ve sıcaktan korunarak, günde iki kez sulanması gerekir. Çimlenmeden 12 
ay sonra meyve vermeye başlar ve 8-10 yıl boyunca meyve verir.
 
Kullanılan kısım: Çiçek, lateks, meyve, tohum, yaprak
 
Hasat zamanı: İlkbahar (lateks, yaprak ve çiçek), sonbahar (meyve)
 
İçerik: Alkaloitler, enzimler (papain), mineraller (özellikle bakır, çinko, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum), vitaminler (özellikle B1, B2, B3, C)
 
Tıbbi etki: Antiagregan (ham meyve), antelmintik (lateks, tohum), antidiyareik (olgun meyve), antifungal, antikanser, antimikrobiyal, antiviral, dijestif (ham meyve ve yaprak), emmenagog (çiçek), sikatrizan (lateks ve yapraklar)
 
Kullanım şekli ve dozu: Meyve ekstresi (dahilen): 1500 mg / gün (1 mg ekstre = 6000 ünite enzim)
 
Uyarılar: Kivi ve incir meyveleriyle birlikte tüketilmemelidir. Yüksek dozda kullanıldığında sindirim sisteminde sorunlara neden olur. Anne adayları ve emzirenler kullanmamalıdır.
 
Yemek olarak kullanımı: Genç yaprak ve çiçekler çiğ veya pişirildikten sonra yenir. Olgun meyveler tatlı ve besleyicidir. Seyreltilmiş lateks veya ham meyvelerden elde edilen enzimler eti yumuşatmak için kullanılır ya da et yapraklarla beraber pişirilir.
 
Veterinerlikte kullanımı: Bütün hayvanlarda yara temizliğinde kullanılır.
 
Diğer kullanımları: Yapraklar cilt rengini açmak için kullanılır.
 
Kaynaklar: Leite AP, de Oliveira BG, Soares MF et al. 2012. Rev Gaucha Enferm 33(3): 198-207 Muss C, Mosgoeller W, Endler T. 2013. Neuro Endocrinol Lett 34(1): 38-46 Nayak BS, Ramdeen R, Adogwa A et al. 2012. Int Wound J 9(6): 650-5 Nguyen TT, Shaw PN, Parat MO et al. 2013. Mol Nutr Food Res 57(1): 153-64 Singh O, Ali M. 2011. Indian J Pharm Sci 73(4): 447-51
 
Buradaki Bilgiler Hekim, Eczacı ve Diğer Sağlık Profesyonellerini bilgilendirmek amacıyla bilimsel makaleler referans alınarak hazırlanmıştır. Fitoterapi ve Aromaterapi bir uzmanlık alanıdır. Hekiminize ve Eczacınıza danışmadan buradaki bilgilerle hastalık tedavi edilemez! Bitkisel ürünler İlaç değildir. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılamaz! 
 İlgili yasa ve reklam yönetmelik kurallarına uyularak endikasyon ve hastalık adı belirterek bitkisel destek ürünleriyle ilgili tanıtım yapılmamaktadır.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.